♪ Because I’m happy ♪ – invloed muziek op je brein en emoties

Muziek, we worden er blij van of raken juist geëmotioneerd. We draaien de volumeknop open en zingen luidkeels mee of denken in stilte terug aan die ene persoon of situatie. Muziek doet iets met ons, maar hoe werkt dit precies?


Muziek & ons brein

Hoogleraar klinische neuropsychologie aan de VU Erik Scherder heeft zich verdiept in het effect van muziek op onze hersenen. Hij wijst er op dat muziek beluisteren en vooral zelf muziek máken, bijdraagt aan de ontwikkeling van het empatisch vermogen.

Gottfried Schlaug deed onderzoek naar het effect van muziek op de ontwikkeling van het empatisch vermogen. In het brein bevinden zich verschillende plaatsen die bij het muziek luisteren of maken geactiveerd worden. Bij consonante akkoorden, akkoorden die in overeenstemming zijn met elkaar, is vooral de rechter hersenhelft actief. Bij dissonante akkoorden, akkoorden die afwijkend zijn ten opzichte van elkaar, werkt de linker hersenhelft. Complexe muziek, waarbij de verschillende typen akkoorden gecombineerd worden, wordt door het gehele brein ontvangen. De hersenhelften gaan daardoor met elkaar communiceren. Er worden verbindingen gelegd tussen de rechter - en linker hersenhelft, maar ook tussen de hersendelen voor en achter. Vooral de communicatie tussen de voor- en achterkant van de hersenen is enorm belangrijk voor de sociale cognitie. Empathie dus.


Muziek & emoties

Oké, door muziek wordt ons empatisch vermogen aangesproken, maar waarom maakt ‘Happy’ van Pharrell Williams dan vrolijk en ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij vaak verdrietig? Zodra de muziektonen ‘binnenkomen’ worden deze doorgestuurd naar de gehoorschors in de temporale kwab. Als het niet zulke plezierige muziek is, wordt de cingulate cortex geactiveerd. Deze roept een naar gevoel op dat vergelijkbaar is met een conflict of emotionele pijn. Als het prettige tonen zijn, dan wordt het hersengedeelte geactiveerd dat zorgt voor de aanmaak van dopamine wat een fijn gevoel geeft.

Ook al bestaan er geen universele regels voor hoe muziek je emoties beïnvloedt, sommige nummers zijn heel erg geschikt om een bepaald gevoel te krijgen. Peter Vuust, contrabassist en hersenonderzoeker, geeft zes voorbeelden van muziek, die veel West – Europeanen in een bepaalde gemoedstoestand brengt:

  • Onrustig: Beatles, Strawberry Fields Forever

  • Gefocust: Survivor, Eye of The Tiger

  • Melancholiek: Adelle, Hallelujah

  • Vreugde: Eric Idle, Always Look on The Bright Side of Life

  • Dansen: Michael Jackson, Don’t Stop ’Til You Get Enough

  • Trots: het volkslied


Muziek & bewegen

Uit recent onderzoek van Vuust blijkt, dat onze hersenen de maatsoort van de muziek interpreteren en dat we ons zelf automatisch synchroniseren met het ritme. Dat verklaart waarom we zo graag bewegen op muziek. Hoe meer muziek swingt, hoe meer zin we krijgen om ons te bewegen.

 

De betekenis van muziek is fundamenteel veel groter dan woorden, beelden of geuren. Dit effect komt voort uit het feit dat onze hersenen zeer gevoelig zijn voor het herkennen van patronen (klank, trillingen) en daarmee een veel diepere betekenis geven aan alle andere communicatievormen. In feite is muziek een natuurlijke spiritualiteit.

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Boeken over muziek:

Misschien vind je dit ook leuk:


2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *