Allemaal familie

De laatste maand van het jaar heeft zijn intrede gedaan. Een maand waarin de feestdagen centraal staan. Waar gaan we het vieren en met wie? Het liefst willen we deze dagen doorbrengen met familie. Onze gedachten gaan terug naar het afgelopen jaar en willen we zoveel mogelijk met elkaar delen en het jaar afsluiten met onze dierbaren. Maar soms is er geen samen meer of kan het voelen als een verplichting.


Familieopstellingen

Het maken van een familieopstelling is een vorm van psychotherapie die geïntroduceerd werd door de Duitse therapeut Bert Hellinger. Deze vorm maakt de verborgen dynamiek binnen een familie zichtbaar. Een opstelling is het beste voor te stellen als het opstellen van een stamboom met levende personen. Voor elk familielid wordt er een vertegenwoordiger gekozen. Degene waarvoor gewerkt wordt, kiest uit de groep van aanwezigen de plaatsvervangers voor zijn hele familiesysteem en stelt hen zo op dat het overeenkomt met zijn of haar eigen actuele innerlijk beeld.

Dit kan zijn de familie van herkomst of de huidige familie. Zodra de “plaatsvervangers” binnen de opstelling staan voelen zij zich als de echte personen om wie het gaat. Zij kunnen de gevoelens uiten van de personen die zij vertegenwoordigen. Zo kan een onderliggende dynamiek zichtbaar worden die volledig onbewust speelt. Het gebeurt vaak dat vorige generaties doorwerken in ons huidige systeem. Ziekte, ongeluk, zelfmoord, depressie, maar ook problemen in relatie, huwelijk of familie kunnen gevolgen zijn van het familiesysteem.


Vier principes

De vier belangrijke principes van het familiesysteem is de ordening, balans in geven en nemen, erkenning en erbij horen. Deze vier principes zijn niet alleen belangrijk binnen een familie, maar is ook terug te vinden in een bedrijfssysteem. Vaak vragen mensen zich af: Waarom voel ik me niet op mijn gemak binnen een groep? Waar sta ik nu? Wie ben ik? Het voelt zo zwaar wat ik mee draag. Dit zijn  vragen die te herleiden zijn vanuit het familiesysteem.


Ordening

Het innemen van de juiste plaats met de daarbij behorende verantwoordelijkheid. Als het moeite kost om de juiste plek te vinden kan dit zich uiten in psychische problemen. Ook in het beroepsleven in het team met collega’s is de ordening van belang. De man komt op de eerste plek in het familiesysteem. Vervolgens de vrouw, dan het eerste kind, tweede kind etc. Het komt geregeld voor dat een kind een plek van een ander kind heeft ingenomen of een plek van één van de ouders. Dit doen kinderen uit liefde vaak onbewust. Zij dragen de verantwoordelijkheid omdat de ander dit niet kan of wil. Kinderen willen hiermee de ouders ontlasten of vanuit vorige generaties gebeurtenissen uitwerken (we noemen dit het familie lot). Voor kinderen is het in deze huidige tijd met veel samengestelde gezinnen soms erg moeilijk om de ordening van hun huidige familiesysteem te zien.


Balans in geven en nemen

Met balans in geven en nemen is het belangrijk dat de ouders liefde geven en de kinderen nemen. Soms kunnen ouders geen liefde geven en proberen kinderen er alles aan te doen om die liefde voor zich te winnen. Dan is de balans verstoord. Kinderen kunnen dit hun leven lang doorzetten ook als zij volwassen zijn. Dit is vaak te merken aan mensen die alleen maar kunnen geven. Zo zijn zij nog steeds bezig om de liefde te “krijgen” die ze zo gemist hebben. Het mooiste wat je van je ouders hebt gekregen is het leven zelf en daar kun je ze altijd dankbaar voor zijn!


Erkennen wat er is

Het gegeven nemen zoals het is, aanvaarden in de juiste grootte, zonder iets te willen veranderen. Systemisch kijken en werken met wat er is begint met erkennen. Zonder oordeel. Alles mag zichtbaar worden wat aandacht verdient. Erkennen vraagt om moed en nederigheid bij dat wat (nog) niet zichtbaar en bespreekbaar is.


Erbij horen

Binnen het systeem heeft een ieder evenveel recht op een plek. Niemand mag worden vergeten, buiten gesloten of niet erkend worden. Iedereen wil erbij horen. Gezien, gehoord en gewaardeerd worden, ook in het bedrijfssysteem. Vaak hebben volwassenen dit gemist als kind en zal het nog steeds doorwerken in het huidige leven. Het mooiste is om jezelf te erkennen en jezelf het waard te vinden om erbij te horen. Dan hoef je niet meer op zoek naar erkenning van iemand anders, maar kun je werkelijk zijn wie jij wilt zijn.

Ik heb persoonlijk geen contact meer met mijn vader en ik hoor voor mijn gevoel niet meer bij de familie maar eindelijk kan ik zeggen:  “Ik ERKEN mijzelf en kan ik zijn wie ik ben”. Ik ben niet meer op zoek naar waardering van een ander en ik kan zeggen dat voelt bevrijdend. Ik heb mijn eigen normen en waarden en het op diep niveau leren kennen van de eigen plek en de positie die ik daar in neem, geeft ruimte voor acceptatie, rust, zingeving en verbinding. En wat ben ik blij dat mijn ouders mij het leven gegeven hebben.

Interessante boeken over het familiesysteem:

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *