Authenticiteit – wees lekker jezelf (met stappenplan)

Probeer jij je ook aan te passen aan wat jij denkt dat de omgeving van je verwacht om erbij te horen? Dan ben je niet de enige. Mensen zijn kuddedieren en willen graag ergens bij horen. Om erbij te horen denk je vaak dat je je moet aanpassen, maar niets is minder waar.


Authenticiteit gewaardeerd

Het blijkt dat mensen die gewoon zichzelf zijn beter liggen bij andere mensen. Wanneer je authentiek bent, komt wat je doet, wat je zegt en wat je uitstraalt met elkaar overeen. Anderen vinden dat prettig, omdat het duidelijk is wat ze aan je hebben. Het geeft hen zekerheid.

Wees dus gewoon lekker jezelf! Anderen zullen je erom waarderen.


Authenticiteit en geluk

Onderzoek heeft aangetoond dat hoe meer je jezelf bent hoe gelukkiger je bent. Er bestaat dus een relatie tussen hoe gelukkig je bent en hoe authentiek je bent. Wees dus open en oprecht. Doe je eigen ding en wees je echte zelf. Je wordt er gelukkig van.


Stappenplan voor een meer authentiek leven

Hoe wordt je nu meer authentiek? Om authentiek te leven is het handig wanneer je weet wie jezelf bent en wat jij belangrijk vindt.

  1. Ontdek jezelf. De sleutel zit hem denk ik in voelen. Minder vanuit je hoofd leven en meer vanuit je hart. Voelen wie jij in wezen bent en wat je op aarde komt doen. Mediteer maar eens op wat je diep van binnen wilt, wie jij bent.

  2. Negeer wat anderen van jou vinden. Iedereen vindt wel iets over jou. Laat ze lekker. Het is hun mening en zegt helemaal niets over jou. Tuurlijk is het wel handig wanneer veel mensen hetzelfde over jou vinden, om even bij jezelf te voelen of daar een kern van waarheid in zit en te bekijken of je deze spiegel net even nodig hebt. Maar trek je in principe niets aan van de mening van anderen, hun mening zegt iets over hen, niet over jou.

  3. Trek je eigen plan. Doe lekker je eigen ding. Wij zijn gewend om ons hoofd niet boven het maaiveld uit te steken. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, is een typisch Nederlandse uitdrukking. Misschien moeten we die omdraaien. Doe maar lekker gek, trek je eigen plan en doe wat bij jou past. Daar wordt je uiteindelijk zelf het gelukkigst van.

  4. Straal het uit. Wanneer je lekker jezelf bent, straal je dat ook uit naar anderen. Zij worden ermee besmet en erdoor geïnspireerd. Anderen zullen je als voorbeeld gaan beschouwen om ook te kiezen voor wie zij in dit leven willen zijn. Door authentiek te zijn, verspreid je geluk.

Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg.” - Loesje

Boeken over authenticiteit:

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *