Compliment als cadeautje – leer ze geven en ontvangen

Vind jij het ook zo fijn om een compliment te krijgen? Ben je iemand die vaak complimenten geeft? Zowel een compliment geven als er één ontvangen, zorgt voor een blij gevoel en verbinding.


Complimenten ontvangen

Veel mensen hebben de neiging om een compliment dat ze krijgen af te zwakken. Zo zei laatst iemand tegen mij: Wat heb je een mooie broek aan. Ik reageerde met: “oh, die heb ik al heel lang”. Net of dat hem minder mooi maakt. Ik had ook gewoon het compliment aan kunnen nemen en dankjewel kunnen zeggen. Wanneer je echt een compliment kunt ontvangen, komt hij meer binnen. Zeg gewoon: dankjewel. Dankjewel, ik ben er zelf ook erg blij mee. Gewoon en simpel: Dank je.

Wanneer je op die manier een compliment kunt aannemen, komt de zuivere energie van het compliment bij je binnen. Je voelt je daardoor gelukkiger. Ook schept het een verbinding met de gever van het compliment. Je stelt je hart naar hem of haar open.

Een compliment is een cadeautje, een gift. Je kunt hem uitpakken en ervan genieten of onuitgepakt in de hoek zetten. Aan jou de keuze.


Complimenten geven

Niet alleen het ontvangen van complimenten kan je blij maken, ook het geven ervan. Wanneer je oprecht vanuit je hart een compliment geeft, voelt de ander dit. Je maakt een verbinding van hart tot hart. Je stelt je kwetsbaar op en hoopt dat de ander jouw kwetsbaarheid en cadeau wil ontvangen. Wanneer dat gebeurt, ontstaat er iets moois, iets magisch. Jullie zijn dichter bij elkaar gekomen.


De kracht van een oprecht compliment

Je voelt het wanneer een compliment echt vanuit het hart komt en gemeend is. Dat is het mooie van een hartsverbinding. Je voelt de oprechtheid en warmte die het compliment met zich meebrengt. Een oprecht compliment is als een pakketje liefde dat je cadeau krijgt.


Tips om  een compliment te leren accepteren

  • Kijk naar de goede en positieve eigenschappen van jezelf. Wanneer iemand anders je dan een compliment geeft over iets wat je zelf al hebt herkent, voelt het fijn dat de ander dat ook in jou ziet.

  • Ontwikkel je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Hierdoor worden de motieven van de persoon die jou een compliment geeft voor jou minder belangrijk. Je vertrouwt namelijk op je eigen reactie en gedrag. Wanneer je de waarde ziet van wie je bent, heb je complimenten van anderen niet meer nodig vanuit een interne behoefte. Wanneer je dan een compliment krijgt, wordt je er nog steeds blij van, maar niet vanuit een onvervulde behoefte in jezelf.

  • Reageer authentiek. Reageer op een compliment vanuit jezelf. Niet vanuit wat jij denkt dat anderen vinden hoe je moet reageren. Reageer met oprechte blijdschap voor de lieve woorden van de ander.


Recept: 3 complimenten per dag

Begin vandaag nog met het geven van 3 complimenten per dag. In eerste instantie zal het misschien wat gekunsteld overkomen, maar je kunt vast wel 3 keer iets liefs verzinnen om te zeggen tegen een ander. Hoe vaker je complimenten geeft, hoe gemakkelijker en vanzelfsprekender het wordt.

Samen op weg naar een mooiere wereld.

 

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *