Liefdevollere samenleving – reageer vanuit liefde en empathie

Vorige week was ik bij de voorstelling Veilig van DolfJansen. Naast heel veel gelachen te hebben, is mij vooral de hoopvolle boodschap die hij bracht bijgebleven. Hij hield een pleidooi om niet vanuit angst en woede te reageren, maar vanuit empathie. Hij citeerde Jo Cox: “We have far #moreincommon with each other than that which divides us.” Dit sluit zo mooi aan bij hoe ikzelf in het leven wil staan en hoop dat meerdere mensen de wereld gaan bekijken.


Behoefte aan liefde

We willen allemaal graag ergens bij horen. Dat is evolutionair bepaald, we zijn gewoon kuddedieren. Om ergens bij te horen, zetten we ons vaak af tegen een andere groep. Dit versterkt het groepsgevoel. Maar hoe mooi zou het zijn, wanneer we iedereen kunnen insluiten in onze groep. Wanneer we altijd kunnen kijken naar de overeenkomsten in plaats van de verschillen. Op de eerste plaats zijn we allemaal mens en hebben we allemaal behoefte aan liefde en geborgenheid.


Handelen vanuit liefde

Hoe mooi zou het zijn wanneer we altijd kunnen handelen vanuit liefde? Liefde voor elkaar, voor de natuur, voor alles dat leeft. Wanneer je je eerste angstige reactie kunt overstijgen en luisteren naar het verhaal van de ander, zul je merken dat je veel meer gemeen hebt dan je in eerste instantie dacht. Je gaat de ander en de andere groep als mens zien en niet als bedreiging.


Inlevingsvermogen

Wanneer je je probeert in te leven in de ander en het gedrag van de ander vanuit een liefdevolle houding kunt bekijken, zul je merken dat je zelf ook milder wordt. Misschien kun je ervan uitgaan dat de meeste mensen handelen vanuit de beste intenties, maar dat ze soms beperkt worden door hun eigen (pijnlijke) verleden of overtuigingen. Dat iedereen uiteindelijk het beste wil voor de kudde als geheel.


Ego

Soms staat ons ego echter in de weg. Ons ego belemmert ons soms om een liefdevolle houding aan te nemen. Ons ego reageert vanuit angst, ze probeert de dingen te behouden in plaats van te delen en ruimte te creëren. Laten we dus minder vanuit angst handelen, minder vanuit ons ego, met meer empathie en vanuit pure liefde.


Zelf aan de slag

Wil je hiermee zelf aan de slag, begin dan eens met de Loving Kindness Meditatie. Hierbij de link naar een door Kristin Neff ingesproken Loving Kindness Meditation (in het Engels).

Een andere mooie oefening is de volgende:
Vraag jezelf af hoe je kunt bijdragen aan een liefdevollere samenleving.
Bedenk bij al je reacties: doe ik dit vanuit liefde of vanuit angst?
Draagt wat ik nu doe of zeg bij  aan het vergroten van liefde en compassie of werkt het dit tegen?
Het vergt even oefening en doorzettingsvermogen, maar wanneer je dit een aantal weken, bij alles dat je doet of zegt, jezelf afvraagt, zul je merken dat het een soort 2e natuur wordt. Je gaat automatisch meer vanuit liefde handelen.

Boeken over compassie:

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *