Dans jezelf gezond – het positieve effect van dansen

Vind jij het ook zo fijn om je helemaal te laten gaan op het ritme van je favoriete muziek? Wanneer je danst, voel je je vrij. Je laat je meevoeren op de klanken en je lichaam gaat bijna vanzelf bewegen. Door te dansen zakt je aandacht naar je bekkengebied. Je wordt soepel in je heupen en komt meer in contact met wie jij in wezen bent.


Vrouwelijke sport

Je lichaam beweegt op de muziek en je voeten stampen ritmisch op de grond. Het dansen zorgt voor een stevigere gronding. Daarnaast maak je natuurlijk door het bewegen ook endorfine aan. De prethormoon. Dansen wordt ook wel eens de enige vrouwelijk sport genoemd. Geen competitie, gewoon lekker vrij bewegen, je laten meevoeren op de melodie en het ritme.

Wanneer je helemaal vrij kunt dansen, waarbij het je niet uitmaakt hoe het eruit ziet, dan heelt het je lichaam en geest.


De positieve effecten van dansen

Dat dansen vergelijkbaar is met sporten is al wel langer bekend. Dansen verlaagt je stress niveau en het zorgt voor aanmaak van serotonine (1 van de gelukshormonen). Hierdoor voel je je gelijk een stuk lekkerder.

Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat dansen ook goed is voor je brein. Het blijkt dat dansen het risico op dementie aanzienlijk vermindert. Waarschijnlijk komt dit doordat je door te dansen, nieuwe verbindingen in je hersenen aanmaakt. Hierdoor heb je als danser meer verbindingen dan de gemiddelde mens en blijft je brein flexibeler.

Genoeg redenen dus om lekker met de beentjes van de vloer te gaan.


Verschillende soorten dans

Er bestaan natuurlijk heel veel verschillende soorten dans, maar de 5 ritmes en biodanza vind ik zelf erg prettig.


5 ritmes

De 5 ritmes is een soort bewegingsmeditatie die ontwikkeld is door Gabriëlle Roth. Je danst op de 5 verschillende ritmes waarbij het tempo steeds anders is. Vloeiend, staccato, chaos, lyrisch en sitl, deze ritmes samen vormen een golfbeweging die helend werkt voor je lichaam en geest. Je wordt uitgenodigd in beweging te komen en te luisteren naar je lichaam, waarbij je je natuurlijke expressie tot uiting brengt.


Biodanza

Biodanza is in Chili ontstaan, het is een combinatie van muziek, beweging en emotie. Je vertaalt je emoties in bewegingen en daardoor voel je je fit en ervaar je meer plezier in het leven. Tijdens de Biodanza wordt je aangemoedigd je creatieve vermogens aan te spreken, je gevoelens van liefde en respect te uiten en te beseffen dat je niet alleen in het leven staat.

Uiteindelijk maakt het natuurlijk niet uit wat voor danstype je kiest. Kies een dans die bij jou past en ga lekker bewegen.

Boeken over dans:

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *