Dieper vertrouwen – tips voor sterke relaties

Vertrouw jij anderen gemakkelijk? Heb jij meestal positieve verwachtingen van anderen?  Wat is vertrouwen precies? Hoe ontstaat het en wat kun je er zelf aan doen?


Wat is vertrouwen?

Voor mij is vertrouwen dat je uitgaat van de goede bedoelingen van anderen. Dat je er op rekent dat anderen  doen wat ze zeggen. Je hebt positieve verwachtingen en gaat ervan uit dat de ander het goede doet. Vertrouwen  kun je ook hebben in een goede afloop. Je vertrouwt erop dat alles goed komt. Dat heeft niet zo zeer te maken met vertrouwen in anderen, maar meer in het geheel.


Teleurgesteld

Ik denk dat iedereen wel eens heeft meegemaakt dat je vertrouwen beschaamd wordt. Dat er tegen je gelogen is, dat je niet gesteund werd op momenten dat je het verwachtte. Het is onvermijdelijk dat je in relaties wel eens teleurgesteld wordt. Dat is echter nog geen reden om je hart af te sluiten en jezelf te isoleren. Maar het is wel een reden om de enige persoon die je voor 100% kunt vertrouwen te koesteren: jezelf.


Zelfvertrouwen

Het vertrouwen van anderen begint bij het vertrouwen in jezelf. Wanneer je lief bent voor jezelf, heb je minder erkenning van anderen nodig. Goed voor jezelf zorgen en jezelf liefdevol behandelen, vergroot niet alleen je zelfvertrouwen, maar het verdiept ook je verbinding met anderen. Zelfvertrouwen geeft je vertrouwen dat je de dingen die op je pad komen aankunt. Het geeft je een gevoel van veiligheid. Je weet dat wanneer je fouten maakt, je niet bij de pakken neer gaat zitten. Je probeert het gewoon weer opnieuw.

Vanuit dat vertrouwen in jezelf, kun je gemakkelijker een liefdevolle verbinding met anderen aangaan.


Tips voor meer zelfvertrouwen

 1. Vermijd mensen die jouw zelfvertrouwen ondermijnen. Ga mensen die jou gebruiken, uit de weg. Ga ook mensen uit de weg die niet met je mee kunnen dromen, die altijd wel een negatieve opmerking plaatsen. Kijk naar de mensen die je steunen in je leven. Jij bepaalt wie je in je leven toelaat.

 2. Wees zelf je beste vriend. Kom beloften aan jezelf na. Zorg goed voor jezelf. Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Je hoeft niet perfect te zijn. Wees lief voor jezelf.

 3. Praat in liefdevolle bewoordingen over en tegen jezelf. Wanneer je een fout maakt, veroordeel jezelf dan niet, maar denk: o, dat was niet zo handig, wat kan ik hiervan leren. Wanneer je liever voor jezelf bent, bij het maken van fouten, ben je ook meer begripvol naar anderen wanneer er iets mis gaat. Zie ook Lief zijn voor jezelf - de kracht van zelfcompassie.

Vertrouwen is voor ieder relatie erg belangrijk, zowel voor de relatie met jezelf als met anderen.


Diepere relaties

Vertrouwen in de beste intenties van de ander zorgt voor diepe en hechte relaties. Je vertrouwt erop dat de ander in de beslissingen die hij of zij neemt ook jouw belang meeweegt. Je gaat uit van eerlijkheid, integriteit en respect. Je hebt vertrouwen dat de ander je steunt op momenten dat je het moeilijk hebt.

Maar het gaat ook om begrip, niemand is perfect. Iedereen handelt vanuit zijn eigen kwetsuren, angsten en ervaringen uit het verleden. Soms heeft dat effect op een huidige relatie, ook al heeft het daar niets mee te maken. Wanneer je dat kunt zien en met compassie kunt benaderen, zul je merken dat je relatie dieper wordt.


Vertrouwen uitbreiden

Vertrouwen bouw je langzaam op. Je stelt jezelf steeds wat meer open naar de ander, dat gaat heel geleidelijk.

Hier nog wat tips om meer vertrouwen te creëren in je bestaande relaties.

 1. Vertel geen vertrouwelijke dingen door. Wanneer je partner of vriend(in) je in vertrouwen iets vertelt, schaadt dit vertrouwen dan niet. Zo zorg je voor een veilige geborgen sfeer.

 2. Besteed tijd aan elkaar. Maak tijd voor elkaar om samen dingen te doen. Echt even met elkaar te praten om te horen wat er leeft bij de ander.

 3. Houd rekening met het belang van de ander. Neem in de beslissingen die je neemt, ook altijd het belang van de ander mee.

 4. Houd je ook aan kleine beloftes die je maakt. Wanneer je zegt te bellen, doe dat dan, wanneer je ergens om een bepaalde tijd hebt afgesproken, zorg dan dat je daar bent. Deze kleine dingen zorgen voor een stevige vertrouwensbasis.

 5. Zeg sorry. Leer om jezelf te verontschuldigen wanneer je iets niet goed gedaan hebt of de ander teleurgesteld hebt. Leg uit waarom je iets gedaan hebt.

 6. Doe samen dingen. Doe iets wat jullie allebei blij maakt. Sta open voor nieuwe ervaringen.

 7. Leer te vergeven. Niemand is perfect en niemand is hetzelfde. Er zullen dus altijd dingen zijn in een relatie of vriendschap waar je niet blij van wordt. Praat er met elkaar over en leer de ander te vergeven. Zie ook Vergeven doe je voor jezelf

 8. Praat met elkaar. Praat over je verwachtingen en kijk of je elkaar daarin tegemoet kunt komen. Praat ook over de dingen die je dwars zitten in een vriendschap of relatie. Uiteindelijk maakt het je relatie sterker, doordat je de ander beter gaat begrijpen.

 9. Maak verbinding vanuit je hart. Praat ook met elkaar over de dingen die belangrijk voor je zijn. Doe dit vanuit je hart, bijvoorbeeld: voor mij voelt het fijn als…. Stel je daarbij kwetsbaar op. Dat geeft de ander de mogelijkheid om zich ook open te stellen en niet in de verdediging te gaan.

Workshop: VERTROUWEN & VERBINDEN

Je leert voelen hoe het is om vertrouwen te hebben, zowel in jezelf als in anderen. Wat houdt je tegen om voluit vanuit vertrouwen te handelen en te zijn. Je leert je ook te verbinden met de mensen in je leven.

Meer info over deze workshop

Boeken over vertrouwen:

Misschien vind je dit ook leuk:


3 Reacties

 1. Nederturk schreef:

  Maar wat te doen als je het vertrouwen weer zou willen opbouwen maar de ander voelt zich zo beschadigd dat die je niet meer toelaat, en zich compleet afsluit? Moet je die persoon nou benaderen of juist met rust laten? (duurt al weken)

  • Carla Richie Carla Richie schreef:

   Ik ken de specifieke situatie niet, maar wanneer iemand anders zich voor jou afsluit, kun je die persoon denk ik het beste even met rust laten. Wat jij kunt doen, is betrouwbaar gedrag vertonen en keer op keer laten zien dat je te vertrouwen bent, dus ook in het afstand nemen en de ander de ruimte geven. Vertrouwen herwin je door te laten zien dat je te vertrouwen bent. Je kunt echter de gevoelens van de ander hierin niet dwingen, de andere persoon heeft zijn of haar eigen proces hierin. Hoop voor je dat het weer goed komt.

 2. jelle schreef:

  zinvolle site!!!! bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *