Flow – laat je energie vrij stromen

Ga jij wel eens helemaal op in hetgeen je mee bezig bent? Dat je vergeet te eten en te drinken? Wanneer je dat gebeurt, ben je in een staat van flow. De Hongaarse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi introduceerde deze term in de jaren zeventig.


Wat is flow?

Flow wordt in de psychologie beschreven als een mentale staat waarin iemand compleet is ondergedompeld en opgaat in een activiteit. Je bent volledig gefocust en haalt energie en plezier uit de activiteit. Een voorbeeld van flow is een kunstenaar die helemaal opgaat in het schilderen en vergeet te eten en te drinken.

Flow is dus een staat van zijn waarin je volledig gefocust bezig bent een taak te volbrengen, waarbij je al het andere negeert.


Flow zorgt voor geluk

Wanneer je in een staat van flow bent, voel je je gelukkig. Je gaat helemaal op in het moment.  Tijdens flow heerst er orde in ons bewustzijn. Professor Csikszentmihalyi analyseerde gegevens van personen uit verschillende culturen over de hele wereld, en hij ontdekte dat de flow-ervaring hetzelfde is voor iedere persoon, voor iedere cultuur en voor iedere leeftijd.

Het mooie van flow is dat het niet zomaar een willekeurige staat van zijn is. Er zijn een aantal voorwaarden op van toepassing, waardoor er gemakkelijker flow ontstaat. Je hebt dus zelf invloed op het ervaren van flow.


7 voorwaarden voor flow

Owen Schaffer die onder Csikszentmihalyi werkte heeft het model in 2013 verfijnd door er 7 voorwaarden aan toe te voegen.

Volgens Owen Schaffer zijn er 7 voorwaarden waaraan je moet voldoen om in flow te komen:

 1. Weet wat je moet doen.

 2. Weet hoe je het moet doen.

 3. Weet hoe goed je het doet.

 4. Weet waar je heen moet.

 5. Het moet een grote uitdaging voor je zijn.

 6. Het moet grote kundigheid vereisen.

 7. Je moet vrij zijn van afleiding en onderbreking.


Stop met multitasken

Multitasken staat flow in de weg. Het is inmiddels veelvuldig bewezen dat je door multitasken minder productief bent. Daarnaast zul je door te multitasken nooit in een staat van flow terecht komen.

Je productiviteit neemt met 60% af wanneer je aan verschillende dingen tegelijk werkt, daarnaast daalt je IQ met 10 punten.


Tips om in flow te komen

Hieronder een aantal tips om in flow te komen. Ik heb deze ontleend uit het boek Ikigai van Francesc Miralles & Hector García.

 • Kijk het eerste en het laatste uur van je dag niet op je beeldscherm.

 • Zet je telefoon uit voordat je in flow wilt komen. Je activiteit is het allerbelangrijkst gedurende de tijd die je voor jezelf gekozen hebt. Vind je dat te ver gaan, zet hem dan op de ‘niet storen’-functie, zodat alleen je naaste omgeving je in noodgevallen kan bereiken.

 • Stel het een dag per week zonder elektronische apparaten. Bijvoorbeeld de zaterdag of zondag, met uitzondering van je kindle en je audio-installatie.

 • Ga naar een café zonder wifi.

 • Lees en beantwoordt je e-mails slechts een of twee keer per dag. Bepaal die 2 momenten en houd je eraan.

 • Train je bewustzijn op het nu te focussen.

Boeken over flow:

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *