Gastvrijheid voor je emoties – met oefening

Hoe gastvrij ben jij? Is dat ook afhankelijk van de omstandigheden? Door de huidige vluchtelingenstroom komt je gastvrijheid misschien wel onder druk te staan. Wat is gastvrijheid precies? Hoe kun je zelf gastvrijheid bevorderen?


Wat is gastvrijheid precies?

Wanneer je het woordenboek erop na slaat, is gastvrijheid:

 1. Gulheid in het onthalen van gasten

 2. Hartelijkheid

 3. Warmte

In feite kun je het begrip opsplitsen in gast en vrijheid. Je zorgt ervoor dat een gast zich vrij voelt, doordat je hem warm onthaalt. Vrijheid gaat hier volgens mij over iemand met een open houding ontvangen, zodat hij zich veilig genoeg voelt om zichzelf te kunnen zijn.


Verbondenheid & gastvrijheid

Wanneer  je met je gastvrijheid verbondenheid kunt creëren, ontstaat er volgens mij iets magisch. Verbondenheid is een belangrijke menselijke behoefte. De mens is toch een kuddedier. Wij voelen ons het fijnst wanneer we in verbinding staan met andere mensen. Wanneer we ons verbonden voelen in een sociaal netwerk van gezin, collega’s of vrienden. Hoe mooi is het wanneer je vreemdelingen het gevoel van verbondenheid kunt geven? Het kan het begin zijn van een mooie vriendschap of in ieder geval zorgt het voor een sprankelend moment.

Uiteindelijk zijn we als mensen allemaal met elkaar verbonden, dus waarom zou je niet openstaan voor een vreemdeling. Is hij of zij niet ook gewoon een stukje van jou? Een stukje universeel mens?


Open armen

Hoe fijn is het om anderen met open armen te ontvangen? Vanuit vertrouwen en hartelijkheid? Verplaats je eens in de ander. Hoe zou jij het vinden om gastvrij te worden ontvangen? Ontstaat er dan niet gelijk een band en blijdschap? Gastvrijheid laat liefde stromen.


Dus stel je hart en je huis open voor ieder mens.


Gastvrijheid voor je emoties

Gastvrijheid kun je ook op je emoties toepassen. Wanneer je je emoties altijd met open armen ontvangt, en ze er gewoon mogen zijn, verwerk je de oorzaken van de emoties sneller. Dus laat alle emoties, zowel positieve als negatieve gewoon toe. Ervaar ze en laat ze vervolgens los. Vaak hebben we de neiging om alleen de positieve emoties toe te laten. Je voelt je echter zoveel lekkerder wanneer je alle emoties gewoon toelaat en niets onderdrukt.


Visualisatie-oefening: De herberg

Met deze geleide visualisatie kom je dichter bij je emoties en nodig je je emoties uit om er te zijn. De oefening duurt ongeveer 5 minuten. Heb je grote of heftige gebeurtenissen meegemaakt in je leven, ga dan liever niet zelf aan de slag met je emoties, maar doe dit onder begeleiding van een professional.


Door je emoties toe te laten, verwerk je ze. Met deze oefening kun je oude vastgezette emoties alsnog verwerken.

Boeken over emoties:

Misschien vind je dit ook leuk:


4 Reacties

 1. Renate schreef:

  Wauw, ik ben blij met deze gesproken visualisatie. Ik ken hem als geschreven oefening uit de mindfulness cursus die ik volgde. Wat een cadeautje.

 2. josé schreef:

  enorm bedankt voor deze meditatie oefening. Deze heeft me veel over mijn innerlijke wereld van emoties geleerd.
  José

 3. A M.M. Crabbe schreef:

  Bedankt voor deze meditatie !
  Helend !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *