Je gedachten bepalen waar je uitkomt

Gevoelens komen niet uit het niets opduiken, ze worden meestal gevormd door je gedachten. Enerzijds is er ‘je denken’ en anderzijds je gevoel. Onopgemerkt gaan deze hand in hand. En die twee vormen weer jouw gedrag. Jouw manier van denken bepaalt hoe jij je vandaag de dag voelt en gedraagt. Deze hebben weer invloed op de keuzes die je maakt (of juist niet, maar dat is ook weer een keuze).


Wees bewust van je gedachten en je uitspraken, deze hebben meer kracht dan je denkt

Negatieve gedachten beïnvloeden ons gevoel van welzijn, bijvoorbeeld (kritische) gedachten over hoe we eruitzien, wat men van ons denkt, hoe we communiceren enz. enz. Dat stemmetje in ons hoofd kan heel gemeen zijn en vaak ook veel gemener dan dat je, zelf tegen anderen bent of van anderen zou accepteren.

Vaak staan we niet stil bij hetgeen wij ( onbewust) over en tegen onszelf zeggen.

  • “Ik durf het niet, dus doe ik het niet”

  • “Oeps iets vergeten, ik ben echt dom jonge”

  • “Gewichtstoename, ik ben onaantrekkelijk, iedereen vindt me lelijk”

  • “Afspraken met mezelf niet na gekomen, ik ben waardeloos”

  • “Ik snap het niet, ik kan ook echt niks”

  • “Nog nooit gedaan, denk niet dat het me lukt"

Het kan ook zijn dat je door toedoen van anderen onzeker bent geworden, een laag zelfbeeld hebt gecreëerd of vasthoudt aan aangeleerde en/of vastgeroeste denkpatronen. We worden namelijk vanaf onze geboorte overspoeld met meningen, verwachtingen en oordelen van anderen. Deze overtuigingen lijken dan werkelijkheid te zijn, omdat je ook steeds meer bewijs gaat zien en er dus meer in gaat geloven. Zoals de mens denkt zo is hij, dus let op je denken.

Deze vorm van negatieve self talk kan impact hebben op je emoties en dus ook weer op de daaropvolgende keuzes, handelingen en resultaten.

Tip: geloof niet alles wat je denkt (en/of hoort)!


De kracht van optimisme

Een goed begin om zelfvertrouwen, hoop, vreugde en optimisme te bevorderen is om onze gedachten bewust te vullen met positieve self talk. Gebruik krachtige en positieve woorden als je tegen jezelf en anderen praat. Ik kan je helaas niet garanderen dat een positieve mindset ook leidt tot een positief leven. Uit eigen ervaring kan ik wel met jullie delen dat ik door bewust te zijn van mijn manier van denken, meer in mezelf en mijn kunnen ben gaan geloven. Ik probeer nog dagelijks mijn faalangst de baas te zijn door steeds weer nieuwe uitdagingen aan te gaan, en ik moet zeggen so far, so good😊.

Ik ben er dan ook van overtuigd dat positieve gedachten zorgen voor meer zelfvertrouwen, geluk en dankbaarheid. Daardoor ben je in staat om vaker sneller en betere keuzes te maken. En die keuzes leiden weer tot betere resultaten.

https://innerlijkefocus.nl/glas-half-vol-de-kracht-van-optimisme/

Tip: Your mind will always believe everything you tell it. Feed it faith, feed it truth, feed it with LOVE!


Oefening baart kunst

Met wat oefening kan de bewustwording van je denkpatroon een manier zijn die je jezelf aanleert om op een accepterende manier om te gaan met alles wat zich aandient in het dagelijks leven. Je creëert dus meer rust in je hoofd en in je leven omdat je niet (te lang) blijft stil staan bij wat al is geweest, wat zou moeten zijn, of nog moet komen. Accepteer en laat los. Het is aan jezelf om de rust te vinden in de drukte van het denkverkeer.

Het vergt enige tijd en moeite om je de kracht van positief denken eigen te maken. Je bewust te worden van je gedachten en deze te sturen als ze uit koers raken.

Voor meer tips over de kracht van gedachten lees: Gedachtenkracht – leef jouw droom.

Tip: alles wat je aandacht geeft groeit.

Boeken over gedachtenkracht:

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *