Gemoedsrust – draagt bij aan geluk

Hoe fijn zou het zijn wanneer je je altijd rustig en blij voelt? Wanneer je gemoedsrust hebt, laat je je niet afleiden door allerlei emoties en gedachten. Hoe zorg je ervoor dat je die rust vindt?

Voor mij gaat gemoedsrust over een kalm en harmonieus bestaan. Je richt je leven zo in dat je geen stress ervaart en je bezig houdt met zaken die je gelukkig maken.

"Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder.”
~ Lao Tse ~


Wat staat gemoedsrust in de weg?

Volgens Ap Dijksterhuis (hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen) in zijn boek "Op naar geluk" bestaan er 3 bedreigingen voor onze gemoedsrust:

 • We dwalen teveel met onze gedachten.

 • We houden ons teveel bezig met negatieve emoties.

 • We maken ons vaak te druk om onszelf.


Stop de dwalende gedachten

Het is goed om onderscheid te maken in je gedachten. Veel gedachten gaan over het verleden of over de toekomst. Het verleden kun je niets meer aan veranderen. Het heeft dus niet zoveel zin om daar heel lang bij stil te staan. Ook maken veel mensen zich zorgen over dingen die in de toekomst zouden kunnen gebeuren. De zogenaamde Wat-als zorgen. Het zijn gedachten gedreven door angst. Het zijn doemscenario’s.

Om minder dwalende gedachten te hebben, is het dus belangrijk meer in het nu te leven. (zie ook het artikel Leven in het moment). Concentreer je op waar je op dit moment mee bezig bent. Geef het je volle aandacht. Op die manier creëer je geconcentreerde gedachten en geef je de dwalende gedachten geen ruimte.


Houd je minder bezig met negatieve emoties

Er bestaan een aantal emoties die de meeste mensen als negatief ervaren, zoals verdriet, bezorgdheid, jaloezie, spijt, schaamte, haat en woede. Volgens Dijksterhuis kun je deze emoties weer onderverdelen in 3 categorieën:

 • Emoties die je niet altijd kunt vermijden, zoals verdriet en bezorgdheid.

 • Emoties die soms functioneel zijn, zoals bijvoorbeeld angst. Wanneer je je in een brandend gebouw bevindt, moet je daar weg. Je angst is dan heel nuttig.

 • Emoties die het vermijden waard zijn, zoals haat, jaloezie, en frustratie.


Sommige emoties kun je niet vermijden, zoals verdriet en bezorgdheid. Deze emoties horen nu eenmaal bij het leven en het feit dat je van andere mensen houdt.

Graag wil ik het met je hebben over de emoties die het vermijden waard zijn. Deze emoties zijn vaak het gevolg van je eigen gedragingen. Wanneer je je minder bezig wilt houden met negatieve emoties, is het dus belangrijk dat je je gedrag aanpast. Dat je geen dingen doet, waarvan je bijvoorbeeld al kunt vermoeden dat je er spijt van gaat krijgen.


Oefening: dagboekje

Een mooie oefening om je bewust te worden van je eigen negatieve emoties is het bijhouden van een dagboekje. Schrijf iedere avond op welke negatieve emoties je die dag hebt ervaren. Probeer er achter te komen wat de negatieve emoties veroorzaakt.  Je zult merken dat je vaak dezelfde negatieve emoties hebt en dat ze meestal op de zelfde manier tot stand komen. Zodra je je er bewust van bent, kun je ze ook makkelijker vermijden.

Zoals ik al eerder schreef in baas over je emoties bestaat de daadwerkelijke emotie maar 90 seconden. Daarna is het wat je eigen gedachten ervan maken. Het mooie is, je kunt je eigen gedachten daarover kun je beïnvloeden.


Maak je minder druk om jezelf

Veel mensen zijn erg met zichzelf bezig. Wanneer je je minder druk maakt om jezelf en je je meer bezig houdt met compassie en empathie, zul je merken dat je je gelukkiger voelt. Ook de Dalai Lama pleit hier al jaren voor.  Empathie en compassie als medicijn tegen te veel egocentrisme. Zet je in voor anderen, want het maakt jezelf ook gelukkiger.


Meditatie en mindfullness

Wanneer we het hebben over gemoedsrust, mag natuurlijk mindfulness en meditatie niet ontbreken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het beoefenen van mindfulness zorgt voor meer empathie, vriendelijkheid, gevoel van autonomie, zelfvertrouwen en nog veel meer positieve emoties. Ook blijk je door mindfulness minder angst te ervaren en raak je minder snel depressief.

Met meditatie train je je bewustzijn. Wanneer je een goed functionerend bewustzijn hebt, leidt dit weer tot gemoedsrust en geluk.

Dus ga lekker mediteren en houd een emotiedagboekje bij. Het zorgt voor bewustzijn en meer gemoedsrust.

Boeken over geluk en gemoedsrust:

Misschien vind je dit ook leuk:


4 Reacties

 1. Trudy kist schreef:

  heel duidelijke en overzichtelijke adviezen die verhelderend werken . Dank je wel

 2. France schreef:

  Fijn, om zo eens een mailtje te krijgen, mooie foto, mooi bewustzijnswoord “gemoedsrust”, goed uitgelegd, even stilstaan, …
  Knap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *