Geniet optimaal van je vakantie – tips om echt te ontspannen

Je hebt zelf waarschijnlijk wel ervaren, dat vakantie goed voor je is. Uit onderzoek blijkt ook dat je gelukkiger, gezonder en meer productief bent, wanneer je regelmatig geniet van een ontspannen vakantie.


Fijne effecten van een goede vakantie

Een goede vakantie verlaagt de kans op depressiviteit en stress en het verhoogt je geluksgevoel. Ook ben je na een vakantie productiever en creatiever. Het blijkt zelfs dat wanneer je geen vakantie neemt, je meer kans loopt op een hartaanval. Dit risico is voor vrouwen hoger dan voor mannen . Redenen te over dus om regelmatig die wel verdiende rust te pakken.


Ontspannen vakantie

De positieve effecten van vakantie gelden alleen wanneer je vakantie ook echt ontspannen is. Dus hier enkele tips om ervoor te zorgen dat je vakantie ook daadwerkelijk ontspannen is.

  1. Laat je werk echt achter. Om volledig te kunnen ontspannen op vakantie is het noodzakelijk om je werk volledig los te laten. Het klinkt misschien logisch om niet te werken op vakantie, maar veel mensen checken toch nog even snel hun email en reageren daar vaak tijdens hun vakantie op. Wanneer je je werk niet volledig los laat tijdens je vakantie profiteer je minder of niet van eerder genoemde voordelen.

  2. Zorg voor vervanging. Zorg ervoor dat iemand tijdens je vakantie je werk overneemt. Laat iedereen weten dat je op vakantie bent en dat ze bij noodgevallen deze collega kunnen bellen. Jouw vervanger kan belangrijke zaken voor je afhandelen. Het geeft jou een rustig gevoel, te weten dat iemand anders de zaken voor je waarneemt.

  3. Niksen, luieren & lanterfanten. Misschien een open deur, maar niet alle vakanties zijn ontspannen. Veel mensen gaan graag op avontuurlijke vakantie en willen teveel zien in de paar weken dat ze ergens zijn. Vaak zijn zij na een vakantie vermoeider dan ervoor. Ga dus in je vakantie regelmatig even lekker aan het zwembad zitten en pak rustig de tijd om te luieren en te lanterfanten.

  4. Mediteer. Neem tijdens je vakantie eens lekker de tijd om te mediteren. Meditatie zorgt voor een lager stress niveau en is ideaal om heerlijk te ontspannen.

  5. Ga de natuur in. Vakantie is natuurlijk het uitgelezen moment om lekker de bergen in te gaan, of te genieten van een heerlijke boswandeling. Wanneer je in de natuur bent, kom je vanzelf tot rust. Je lichaamsenergie gaat resoneren met de trilling van de natuur, je raakt daardoor meer gegrond en komt vanzelf tot rust.

  6. Denk voor je vakantie na over je terugkomst. Plan tijd in om nog even rustig bij te komen van je vakantie. Zorg ervoor dat je tijd hebt om te herstellen van je jetlag voor je weer aan de slag moet. Tijd om even de was te doen, spullen op te ruimen, rustig je post door te nemen. Zo zorg je ervoor dat je niet direct in de stress schiet, zodra je terug bent.


Fijne vakantie!

Rest mij niets anders dan je een fijne vakantie te wensen. Geniet ervan en doe rustig aan.

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *