Je groei zit aan je binnenkant

We zijn zo gewend om onze aandacht op onze buitenkant te richten dat we vergeten zijn dat onze groei aan onze binnenkant zit. Als we een probleem ervaren gaan we aan de slag om dat probleem op te lossen. We proberen onze omstandigheden te veranderen en vaak heeft dit maar een tijdelijk effect of werkt het helemaal niet. Hoe komt dat?


Alles is energie

Dat komt omdat je aantrekt wat je uitstraalt. We hebben vaak nog veel onverwerkte stukken in ons die om aandacht vragen. Ik noem dat pijn, angst en verdriet, ontstaan in dit leven of in vorige levens. Ontstaan door de trauma's die we hebben meegemaakt. En we maken keuzes en ondernemen acties als de persoon die we nu zijn. Logisch, we kunnen niemand anders zijn en je begint altijd daar waar je op dit moment bent.

Als jij dus rond loopt met angst, bijvoorbeeld rondom geld, dan kan je je voorstellen dat jouw keuzes beïnvloed worden door deze angst. Je durft bijvoorbeeld niet naar je banksaldo te kijken, je opent de enveloppen met rekeningen niet, je durft niets voor jezelf te kopen. Dit is een voorbeeld dat heel herkenbaar is. Maar al jouw pijn, angst en verdriet, ook al ben je je er niet eens van bewust, zijn van invloed op jouw keuzes.


Maar hoe weet je nou wat jouw keuzes beïnvloedt?

Dat weet je vaak pas als er in je omstandigheden iets gebeurt waar je niet direct een oplossing voor vindt of wat je helemaal niet herkent. Je bent druk met het oplossen van het probleem maar het werkt niet. Dat zou het signaal voor jou kunnen zijn om naar binnen te gaan en te kijken wat er in jou is dat deze ervaring aantrekt en beïnvloedt. Jij bent namelijk de creator van al jouw omstandigheden. Alles in jouw leven is jouw verantwoordelijkheid. Je kunt er niemand anders de schuld van geven. En dat wil je ook niet als je snapt dat er in jou iets om aandacht vraagt wat gezien en geheeld wil worden.


Neem verantwoordelijkheid voor wie jij bent

De omstandigheid, die jij als een probleem ervaart, is er niet voor niets en is er niet voor niets nu. Wat de oorzaak hiervan is wil nu gezien worden. En dat geeft jou de kans een mogelijk onbewuste angst of een onbekend stukje pijn te helen waardoor er ruimte komt in jou en waardoor je omstandigheden kunnen veranderen. De omstandigheden die jij ervaart kan je dus gebruiken als een spiegel van jouw innerlijke zelf. En als je daar bewust van bent en bewust mee aan het werk gaat dan groei je als mens. En zo word je steeds een betere versie van jezelf.

Boeken over persoonlijke groei:

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *