De herfst als detox van je leven -4 tips

Detoxen, ontgiften, reinigen of loskomen van alles wat overbodig is. Een hot item dezer dagen. De herfst is het ideale moment om los te komen van alles wat we niet meer nodig hebben. Ontgiften kan je op vele manieren. De bekendste van allemaal is een detoxkuur voor je lichaam en hiermee je lichaam ontgiften van alle schadelijke stoffen die we niet nodig hebben.

Maar weet je ook hoe je op andere manieren je leven kan reinigen?


1. Detox je woning

Zoals de natuur zich ontdoet van alles wat overbodig is, kan je dit ook doen met je woning. Herken je dat gevoel van een kast opruimen (‘schommelen’ zoals we dat in het West-Vlaams zeggen). Het geeft mij altijd een heerlijk ontspannend gevoel. Het schept ruimte en rust, niet alleen in mijn woning, maar ook in mijn hoofd. De herfst is de ideale periode om al wat je niet meer nodig hebt, weg te schenken of weg te gooien. Opgeruimd staat netjes en maakt ruimte voor iets nieuws.


2. Detox je gedachten

Ook je gedachten kan je ontgiften, door je bewust te zijn van welke ons niet langer verder helpen. Welke gedachten nemen je meer energie weg dan dat ze je energie geven. Buig je negatieve gedachten om naar positieve.. Wees je bewust van de kracht van je gedachten! Door je te focussen op een positieve geest, reinig je je denkwereld en schep je ook hier ruimte voor nieuwe ideeën.


3. Detox je social life

Je sociale leven reinigen, kan je op verschillende manieren doen. Ontdoe je bijvoorbeeld eens een paar dagen van sociale media en voel wat dit met je doet. Vaak zijn we verslaafd aan op-elk-moment-willen-weten-wat-de-ander-aan-het-doen-is. Maar helpt je dat verder in jouw leven? Bedenk je maar eens hoeveel tijd er vrijkomt wanneer je sociale media even links laat liggen. Tijd voor jezelf, tijd voor je gezin, familie, vrienden, passies en hobby’s,…

Ook je vrienden – en kennissenkring kan vaak een detoxkuur gebruiken (op sociale media kan je ze zelf letterlijk verwijderen). Dit klinkt misschien cru, maar door stil te staan wie allemaal deel uitmaakt van die kring, ontdek je al snel dat er mensen zijn die je haast plichtsbewust trouw blijft. Probeer deze contacten niet krampachtig vast te houden, maar laat ze los en kijk wat er gebeurt.


4. Detox je verleden en houd van het heden

Je verleden loslaten is geen gemakkelijke klus, zeker niet als je te maken kreeg met trauma’s of verlies. Toch blijft het ook hier belangrijk er niet in te blijven hangen. Voel je dat dit toch gebeurt, dan lijkt dit het moment om ermee aan de slag te gaan en eventueel hulp te zoeken van buitenaf. Kijk naar waar je vandaag staat en waar je dankbaar voor kan zijn. Ik ben overtuigd dat iedere mens minstens 10 zaken kan noteren waar je vandaag dankbaar voor bent. Vertrek hieruit en leef in het heden.

Doe de zaken stap per stap en wees lief voor jezelf. Elke stap die je zet, is een stap richting een ‘schoner’ leven. Succes.

Boeken over speelsheid:

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *