Het belang van zelfkennis – inzicht voor balans en rust

Inzicht in jezelf zorgt voor balans en rust. In veel religies en stromingen wordt het belang van zelfkennis onderkent. In het Boeddhisme bijvoorbeeld wordt onderwezen hoe je je impulsen en neigingen tot oordelen kunt beheersen. Ook vanuit de psychologie zijn er inmiddels veel mogelijkheden om je zelfkennis te vergroten.


Meer inzicht in jezelf

Als we naar het boeddhisme kijken, dan gaat het daar voornamelijk om het beheersen van onze gedachten. Ook besteedt het boeddhisme aandacht aan onthechten. Zij verstaan daaronder dat je niet direct toegeeft aan impulsen en verleidingen. Door middel van meditatie kun je proberen in het hier en nu te blijven en je gedachten en impulsen van een afstandje te bekijken. Je bent niet je gedachten, je hebt gedachten.


Werkelijk vrij

Je bent pas werkelijk vrij, wanneer je je gedachten en impulsen kunt overstijgen en beheersen. Kun jij zonder oordeel je eigen behoefte aan controle, waardering of liefde aanschouwen? Kun jij ook kijken naar je schaduwkanten en je destructieve kanten de ruimte geven? Probeer ook je negatieve eigenschappen te omarmen. Wanneer je je negatieve kanten niet wegdrukt, maar ruimte geeft, voel je je veel fijner. Niemand is perfect, dus wees blij met wie je bent. Wanneer je alles wat er is, positief en negatief er gewoon kunt laten zijn, dan ben je pas werkelijk vrij.


Persoonlijke groei volgens Jung

Ook Carl Gustav Jung onderkende het belang van zelfkennis. Hij gaat uit van het principe van individuatie. Waar hij mee bedoelde: worden wie je in wezen bent. Volgens Jung streeft ieder mens naar zelfverwerkelijking en is onze psyche altijd uit op persoonlijke groei. Ons persoonlijk onbewuste is de motor achter deze persoonlijke groei. Door meer kennis en inzicht in je persoonlijke onbewuste processen, begrijp je je eigen gedrag beter. Ook kun je daardoor je gedrag makkelijker veranderen.


The Work van Byron Katie

Katie gaat ervan uit dat je door jezelf 4 vragen te stellen, je leven drastisch kunt veranderen. Wanneer je je ergert aan gedrag van anderen, zegt dat meestal iets over jezelf. Je gevoel is vaak het gevolg van je eigen gedachten. Je kunt niet het gedrag van anderen veranderen, maar je hebt wel controle over je eigen gedachten.  Stel jezelf de volgende vragen:

  • Is het waar?

  • Kun je absoluut weten dat het waar is?

  • Hoe reageer je als je die gedachte hebt?

  • Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Door het stellen van deze vragen aan jezelf en ook oprecht en eerlijk te antwoorden, krijg je inzicht in je gedachtenpatroon. Zodra je inzichtelijk hebt welke gedachten ervoor zorgen dat je je ergert, kun je deze gedachten omdraaien. Hoe mooi is dat?


Zelfkennis geeft rust

Door inzicht in jezelf en actief je gedrag te veranderen, zul je niet meer zo snel “aan slaan” op gedrag van anderen. Je geeft ruimte aan je emoties en kunt overdreven reacties op gedrag van anderen herkennen en omdraaien. Zelfkennis zorgt daardoor voor meer rust en balans in je leven.

Boeken over zelfkennis:

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *