Het pad dat je gaat – je ervaringen vormen je leven

Ben jij ook zo gewend om jezelf steeds allerlei doelen te stellen? Zowel privé als in het werk? Maak jij allerlei planningen om die doelen te kunnen behalen? Sta jij er wel eens bewust bij stil dat het vaak niet gaat om het behalen van je doel, maar om de weg die je bewandelt? Je ontwikkelt jezelf wanneer je bezig bent om je doel te bereiken. Je groeit door de ervaringen die je onderweg opdoet.

Ervaringen

Iedereen doet continu ervaringen op, soms leuke en soms minder leuke. We leven door en misschien ook wel om dingen te ervaren. Te voelen, te ruiken, te proeven, kortom door onze zintuigen te gebruiken leven we.  Alles wat je meemaakt, al je ervaringen tezamen vormen je leven. Vormt ook jou, wie jij bent.

De meeste mensen hebben de neiging om minder leuke ervaringen uit de weg te gaan. Maar juist door de minder leuke ervaringen maak je vaak de grootste persoonlijke groei door. Je komt er bijvoorbeeld achter dat je sterker bent dan je denkt, dat je alles wel aankunt wat er op je pad komt. Juist door de beproevingen, groei je. Je doet inzichten op die je anders niet had gekregen.

Leermomenten

Kun jij terug kijken op grote gebeurtenissen in jouw leven en kijken wat het jou gebracht heeft? Trek jij vaak lering uit de minder leuke ervaringen? Wanneer je als grondhouding alles wat je in je leven overkomt, met een leerzame nieuwsgierige blik kunt bekijken en je af kunt vragen wat je ervan kunt leren, geeft dat een gevoel van nut aan de ervaring. Het is je dan wellicht wel overkomen, maar wat heb je ervan kunnen leren?

Stappenplan bij minder leuke ervaringen

  • Kies een positieve houding. Je bepaalt zelf hoe je tegen een gebeurtenis aan kijkt. Wanneer je positiever in het leven staat, zul je merken dat je groeit door wat je meemaakt. (lees ook: Glas half vol – de kracht van optimisme)

  • Omarm je probleem. Vecht niet tegen wat je overkomt, dat kost alleen maar energie. Bekijk en voel wat de ervaring met je doet. Gebruik je energie om het probleem op te lossen of om een nieuwe weg in te slaan. Kijk naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen.

  • Kijk naar wat je ervan kunt leren. Van iedere (negatieve) ervaring kun je leren. Kijk wat jij van deze gebeurtenis kunt leren. Wanneer je nog midden in de verwerking van de ervaring zit, is dat vaak lastig, maar het helpt je wel te focussen op het positieve.

  • Neem verantwoordelijkheid voor je leven. Blijf niet in de slachtofferrol hangen. Je hebt vaak niet in de hand wat je overkomt, maar je kunt wel bepalen hoe je ermee omgaat. Vraag je niet af waarom je iets overkomt, maar kijk vooruit. Ga echter alle gevoelens die bij de negatieve gebeurtenis komen kijken, niet uit de weg. Doorvoel volledig wat het met je doet en ga dan verder. Blijf er niet in hangen.

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *