Het roer om – de kracht van voice dialogue

Januari, de maand voor velen om het roer om te gooien. In december eten we ons buikje nog even vol met allerlei lekkers en drinken we een borrel te veel want ach,  in januari beginnen we toch met afvallen, stoppen we met roken of alcohol drinken etc.. De sportscholen lopen weer vol omdat we meer willen sporten. Het nieuwe jaar gezond beginnen zijn de goede voornemens van velen. Maar dan is het al snel februari en wat is er dan nog over van de goede voornemens?


Voice Dialogue

We kennen het allemaal, interne dialogen en doen vaak uitspraken: “een deel van mij wil dit, maar aan de andere kant denk ik dat”. Het is heel normaal, iedereen bestaat uit meerdere stemmen of ikken. We doen het de hele dag. We zijn in conflict met onszelf. Voice Dialoque is een methode om op een nieuwe manier tegen het bewustzijn aan te kijken. Maar ook een communicatiemiddel dat gebruikt kan worden om onszelf beter te leren kennen.


Ikken

Iedereen ontwikkelt ikken om te overleven. Dit gebeurt al vroeg in je leven. Als baby draag je alles om uit te groeien tot wie je wezenlijk bent al in je (jouw essentie).De primaire ikken zijn kanten waar je de wereld in eerste instantie mee tegemoet treedt. Ze zijn wie je denkt dat je bent, jouw identiteit. De verschillende ikken helpen ons bij problemen, bij het bereiken van doelen en beschermen ons tegen pijn, maar ze kunnen ons ook blokkeren en in de weg zitten. Voorbeelden hiervan zijn:
De Perfectionist: een deel dat vindt dat het altijd beter kan en dat het nooit goed genoeg is.
De Drammer: een deel dat altijd haast heeft en vindt dat je op moet schieten.
Het Innerlijke kind: een deel dat zich kwetsbaar voelt of altijd onrustig is.
De Pleaser: een deel dat vindt dat je je moet aanpassen aan een ander en geen nee mag zeggen.
De Pusher: een deel dat vindt dat je meer moet doen.
Dan is er nog de Beschermer die zorgt dat alles in goede banen leidt en dat je niet gekwetst wordt. Deze beschermer is al van jongs af aan aanwezig.


Verstoten delen

Er kunnen ook delen (Ikken) verstoten zijn of niet van elkaars bestaan weten. Delen die je juist nodig kunt hebben. Bijvoorbeeld delen die veel wijsheid hebben of kracht. Het kan belangrijk zijn dat delen elkaar leren kennen zodat ze elkaar kunnen aanvullen. Juist door met ze in contact te treden kun je er achter komen wat hun beweegredenen zijn. En op welke manier ze jou kunnen helpen. Dit kun je o.a. doen door een therapeut te zoeken die hier mee werkt.


Afvallen

Een mooi voorbeeld is het afvallen. Er zijn delen die elkaars tegenpool zijn. Zo kan er een deel zijn die jou graag gezond wil houden en er alles voor over heeft. Dit kun je merken aan het meer willen sporten etc. Maar daarentegen is er ook een deel die van lekker eten houdt en het niet zo nauw neemt met gezond eten en bewegen. Door in dialoog te gaan met onderdrukte/verstoten delen kunnen we de intenties, zorgen en ideeën van deze delen erkennen en een plek geven. Hierdoor kunnen fysieke, emotionele, mentale en spirituele verschuivingen plaats vinden.

Ik heb dit zelf persoonlijk ervaren. Ik had lichamelijke klachten doordat ik overgewicht had. Ik heb toen het roer omgegooid en ben 25 kilo afgevallen. Dit is nu 12 jaar geleden. De kilo’s zijn er nooit meer aangekomen. Maar ook ik moet blijven opletten dat de delen in mij in balans blijven. Ik eet gezond, sport regelmatig maar ik geniet af en toe ook van een gebakje en een drankje.


Gewaar zijn

Als we gewaar zijn, kunnen we leren om in het nu te zijn. Dat we verschillende ikken hebben, onderstreept hoe uniek we zijn en heeft tot gevolg dat we onderling verschillende relaties aangaan maar ons gewaar zijn verbindt ons. Je kunt het zien als het onderweg zijn in de auto met al jouw ikken. Ze willen heel graag de auto besturen. Maar jij bepaalt wie er achter het stuur gaat zitten dan pas ben je gewaar van jouw ‘zijn’. Ik wens iedereen veel succes met alle goede voornemens en hoop dat je het roer om kunt gooien in het nieuwe jaar!

Boeken over voice dialogue

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *