Hoogsensitief of overgevoelig?

Steeds meer mensen worden zich bewust van het feit dat ze hooggevoelig zijn. Veel mensen die niet weten wat hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit inhoudt, verwarren de term vaak met overgevoeligheid. Daarom hier een uitleg over het verschil ertussen.


Overgevoeligheid

Hooggevoelig is een biologisch bepaalde eigenschap, overgevoelig is een manier van coping, van omgaan met de dingen die op je pad komen.

Vaak worden deze 2 termen door elkaar gehaald. Overgevoeligheid kan misschien het beste worden beschreven als emotionele breekbaarheid. Een overgevoelig iemand reageert snel emotioneel op opmerkingen van anderen, waardoor deze anderen vaak op hun tenen gaan lopen om maar niets verkeerds te zeggen.


Hoogsensitiviteit

Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap. Mensen die hoogsensitief zijn verwerken prikkels op een andere manier. Zowel externe prikkels als interne prikkels worden veel intensiever ervaren. Het is terug te voeren op je hersenstructuur en heeft niets te maken met emotionele kwetsbaarheid.


Hooggevoeligheid is geen overgevoeligheid

Een hoogsensitief persoon (HSP) is dus niet per definitie ook overgevoelig. Een HSP heeft het alleen moeilijk met het filteren van geluid en andere zintuigelijke input. Als HSP ervaar je subtiele prikkels die andere mensen niet waarnemen. Soms is dat erg handig, maar heel vaak ook lastig.

Overgevoeligheid en hooggevoeligheid gaan dus niet hand in hand, zoals vaak wordt gesuggereerd. Overgevoeligheid kun je veranderen, door nieuwe copingvaardigheden aan te leren. Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap, je kunt er mee leren omgaan, maar je kunt het niet veranderen.

Wil jij ook weten of je hooggevoelig bent? Doe dan de test van Elaine Aron.


Hoogsensitiviteit als kracht

Zelf ben ik hooggevoelig en dat heb ik lang als lastig ervaren. Tegenwoordig zet ik mijn hoogsensitiviteit beroepsmatig in mijn massagepraktijk in en leer ik andere HSP’s hoe ze er makkelijker mee om kunnen gaan. Hoe fijn is het masseren, wanneer je ieder verschil in lichaamsstructuur en energie van de ander kunt voelen :-D?


Boeken over hoogsensitiviteit

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *