Hoopvol leven  – vertrouwen in de toekomst

Laatst kwam ik de term hoop tegen in een boek dat ik aan het lezen was. Een hoopvol leven is naar mijn idee een leven vol vertrouwen in de toekomst. Hoop is voor mij een woord dat sterk verbonden is met geloof en spiritualiteit. Het zette mij aan het denken wat hoopvol leven nu eigenlijk voor mij betekent.

 

Wat is hoop en wat doet het voor je?

Volgens mij is de essentie van hoop dat je een positieve kijk op de toekomst hebt. Wanneer je optimistisch en hoopvol in het leven staat, voel je je positiever over de dingen die nog gaan komen. Je maakt je minder zorgen en hebt vertrouwen in een goede afloop van hetgeen waar je mee bezig bent.  Hoop geeft positieve gevoelens aan verwachtingen, doelen of aan een toekomstige situatie.

 

Hoopvol leven en het Nu

Je hebt niet alleen een positiever gevoel over de toekomst, hoop zorgt er ook voor dat je in het huidige moment fijner voelt. Het heeft dus ook invloed op hoe je je nu voelt. Doordat je je geen zorgen maakt over de toekomst, voel je je in het huidige moment een stuk rustiger en blijer. Door hoopvol in het leven te staan, creëer je dus ook positieve gevoelens in het nu .

 

Hoopvol leven en motivatie

Er is ook een samenhang tussen hoop en motivatie. Wanneer je hoopvol in het leven staat, zal je makkelijker verschillende wegen bewandelen om je doelen te bereiken. Je bent er namelijk van overtuigd dat ze haalbaar zijn. Lukt het niet op de ene manier dan probeer je het op een andere manier. Hoopvol leven is dus ook een goede motivator.

Genoeg over hoe fijn het is om hoopvol te leven…. Nu wat praktische tips om meer hoop in jouw leven in te bouwen.

 

Tips voor hoop en hoopvol leven

Tip 1# Zeg ja. Neem de uitdaging aan en bekijk alles eens positief. Zeg JA tegen alles wat op je pad komt. Deze oefening heeft als doel het creëren van een positieve houding naar ieder aspect van je leven. Iedere situatie is een kans om te leren, zelfs de moeilijkste ervaring van je leven, biedt je uiteindelijk kansen om te groeien.

Tip 2# Zorg voor een open mind. Deze tip gaat nog iets verder dan de vorige en is bedoeld om een open minded houding te creëren. Stel je iedere dag voor dat alles mogelijk is. Maar dan ook echt alles. Reken af met vooroordelen. En bekijk de wereld vanuit een open geest. Door alles in het leven met een open mind te bekijken, zorg je ervoor dat je meegaat op de stroom van het leven. Je accepteert alles wat er op je pad komt met open armen en dankbaarheid.

Tip 3# Breng rust in je leven. Door meer rust en balans in je leven te brengen, zorg je voor meer veerkracht. Vanuit deze veerkracht ben je eerder geneigd het leven positiever te bekijken. Kijk dus waar jij meer rust kunt pakken. Zorg voor voldoende slaap (zo’n 9 uur per nacht). Maar bouw ook overdag pauzemomenten in. Lees ook: Rustmomenten - met stappenplan.

Boeken over hoop:

Misschien vind je dit ook leuk:


3 Reacties

  1. Angelique schreef:

    Mijn hele leven heb ik gehoopt dat het beter zou worden, omdat ik keer op keer teleurgesteld werd heb ik het mezelf afgeleerd om hoop te hebben, om lief te hebben, eigenlijk om uberhaupt nog iets te voelen. Op mijn 39e realiseerde ik me dat ik zo niet verder wilde en ben begonnen met een zoektocht naar wat er mis is met mij. Dit heeft gezorgd voor veel mooie ontdekkingen en inzichten. Langzaam maar zeker kom ik met mijn gevoel in contact. Ik geniet hier met volle teugen van. Overspoeld worden door een golf van emoties waarvan ik niet eens weet wat ze betekenen. Door ze op te schrijven, uit te pluizen en ze toe te laten, leer ik ze kennen. Door dit artikel realiseer ik me dat ik ook weer eens kan proberen te gaan hopen. Hoe moeilijk het ook is, ik hoop dat ik iemand mag gaan ontmoeten om een liefdevolle warme relatie mee op te gaan bouwen.
    Groetjes Angelique

  2. Lenssen schreef:

    Met oprechte dank en veel interesse, ontvang ik regelmatig jullie nieuwsbrief! Omdat ik 3 ongeneeselijke ziektes heb, is voor mijn jullie nieuwsbrief een sterk houvast. Een ankerpunt in mijn onstabiel ziekteproces. Waar ik veel kracht uit put. Menig artikel van jullie bevat informatie en handvaten waar ik in mijn dagelijks instabiele ziekteproces mee aan de slag kan. Met vriendelijke groet , mevr. J. Lenssen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *