De stilte, wat doet ze met jou? Overweldigd ze je of vind je er rust? Wat zegt ze jou? Kan je haar horen? Fluistert ze of moet ze schreeuwen?
Stilte kan zoveel verschillende vormen aannemen: complex, soms eenvoudig. Langzaam, maar bij momenten veel te vluchtig,…
Kan jij vandaag de stilte nog horen?
Niet alleen krijgen we dagelijks prikkels, informatie en geluiden op ons af die we allemaal moeten verwerken. Als klap op de vuurpijl zitten we ook allemaal met een hoofd vol gedachten. Voor de verwerking van dit alles is slaap essentieel, maar ook stilte kan je hierbij helpen. Gezien er bijna altijd ‘lawaai’ is, moeten we echt op zoek gaan naar die stilte. En dat doen of kunnen we veel te weinig.
Vroeger was het normaal dat je je eens in een jaar terug trok binnen de muren van een klooster of abdij. Vandaag doen we dit niet meer, of worden we als zweverig bekeken. Toch lijkt het vandaag iets te zijn waar vele mensen naar op zoek zijn.
“Stilte is geen vlucht, maar een bron van leven!”
Waarom het van belang is om stilte toe te laten?
Stilte heeft een heilzame werking op jezelf. Stilte is meer dan de afwezigheid van geluid. Stilte gaat ook over rust in je hoofd, rust in je geest.
Wanneer je stilte toelaat, creëer je ruimte voor andere dingen: geluk, energie, creativiteit, verbondenheid,… Maar ook kan er ruimte komen voor minder plezierige dingen die om healing vragen als verdriet, pijn, gemis,… Het zijn vaak onderdrukte gevoelens die hierbij aan de oppervlakte komen.
Stilte brengt je:
Diepe rust
Toegang tot het diepste van je eigen zijn
Inspiratie voor het vinden van oplossingen
Healing van je lichaam en geest
Oefening: stilte
Volgende oefening is een toegankelijke oefening voor iedereen. Je hebt er niet veel voor nodig: enkel jezelf, een plekje waar jij je goed voelt en de stilte.
Zoek voor jezelf een plekje waar je je goed kan voelen, waar je even ongestoord (in stilte) jezelf kan zijn en bij jezelf kan zitten (liggen). Zitten is iets effectiever omdat je dan alert blijft, maar indien liggen voor jou beter aanvoelt, kan dit ook. Concentreer je op je ademhaling en laat je gedachten voorbij gaan, vestig er niet al te veel aandacht aan. Lukt dit niet, geen paniek. Concentreer je opnieuw op je ademhaling.
Deze oefening kan je zolang aanhouden als je zelf wenst. Vaak is een kwartier voldoende om je even op te laden. Wanneer je deze oefening voor het eerst doet, kan dit overweldigend zijn. Bouw daarom de minuten op en voel zelf aan wat comfortabel is. Na de oefening kom je langzaam terug in beweging, rek je uit en voel na!
Wat hoor jij in de stilte?
Boeken over stilte:
Op zoek naar meer balans in je leven?
