Je hébt gedachten, je bent ze niet

Jaren geleden ontdekte ik mijn passie en wat ik daarmee kan doen in mijn leven. Mijn passie is het intuïtief creëren en daarbij het proces aangaan van jezelf ontdekken in je eigen creatie. In gedachten ontstond al het idee om ook anderen hierin te gaan begeleiden. En dan ooit in mijn eigen praktijk. Prachtig, helemaal mijn ding.


Angstgedachten

Mooi dat ik dat wist, dan kon ik gericht een opleiding zoeken om mezelf hierin te bekwamen. Nog voor de opleiding begon spookte er al angstgedachten in mijn hoofd ‘oh jee kan ik dat echt wel, zit er wel iemand op mij te wachten, een ander kan het vast beter, wat als dit en wat als dat en wat als……’ en zo ontstond er wel een rijtje met struikelblokken en overal liepen beren op de weg. Gelukkig heb ik doorgezet maar deze gedachten kwamen wel met grote regelmaat terug.


Eyeopener

Wat voor mij toen een eyeopener was, was de zin “je bent niet jouw gedachten, je hébt gedachten”. Daar ben ik toen heel lang mee gaan stoeien, wat kan ik hiermee en wat betekent dat voor mij. Nou, heel veel!


Je bent dus niet die belemmerende gedachten

Als je al je hele leven vanuit de gedachten ‘ik ben niet goed genoeg, de ander is beter’ leeft en dan hoort dat deze gedachten niet echt zijn, dat jij degene bent die deze in stand houd door erin te (blijven) geloven, ja dan wordt je even door elkaar geschud.


Wie ben ik dan zonder deze gedachten?

Want ik was toch deze negatieve gedachten? Nee, met al die gedachten had ik een negatief klevend web om mezelf gesponnen. En dat zat niet alleen vol met woorden maar ook met gevoel, over mezelf en de ander. En dat uitte zich (vaak onbewust) ook in bepaald gedrag.

Ik begreep dan vaak ook niet waarom iemand op een bepaalde manier op mij reageerde. Zelf zie je het niet omdat je vastgeplakt zit in dat negatieve web, maar het uit zich wel naar de buitenwereld. Die zien jou zoals jij over jezelf denkt en dan niet zoals jij echt bent of eigenlijk zou willen zijn. Ja, het was toen best verwarrend allemaal.

“Laat ook maar, ik hoef niet zo nodig te veranderen”. Dat kwam dan in me op als het tegen zat. Dan voelde ik die kleefkracht weer van dat web. En vreemd genoeg voelde het ook vertrouwd en veilig in dat web, ook al houd het je tegen om de dingen te doen die je wilt doen.


Uit je comfort-zone

Om van het oude web een nieuwe te spinnen is een heel proces. Het is jezelf onder ogen durven komen. Jezelf aankijken in de spiegel en vragen ‘wie ben jij… prachtig mooi mens?’

Als je wat wilt delen graag, we leren van elkaar.

Boeken over het loslaten van overtuigingen

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *