Kom je ook (buiten) spelen? Hoe speelsheid je gelukkig maakt.

Wanneer je speels in het leven staat, ben creatiever en flexibeler. Je neemt het leven iets minder serieus en kunt makkelijker omgaan met tegenslag. Alle reden dus om je speelse kant meer ruimte te geven.


Wat is speelsheid?

Mijn eigen definitie van speelsheid is: vrolijk, open, nieuwsgierig en vol verwondering het leven omarmen, iets doen omdat je het leuk vindt, niet omdat het nuttig is. Volgens mij gaat het erom dat je (weer) dingen doet, gewoon omdat je het leuk vindt. Daarnaast speelt een open nieuwsgierigheid ook een rol. Kijk weer als een kind naar de wereld. Nieuwsgierig alles in je opnemen, vrolijk dingen doen die je leuk vindt en die niet persé nut hoeven te hebben.


Tips om speelsheid meer ruimte te geven.

  1. Ga het gewoon doen. Bedenk 3 dingen die je kunt doen om vandaag te spelen en ga het dan gewoon doen. Maak een kruiswoordpuzzel, speel verstoppertje met je kind, maak een tekening. Trek je regenlaarzen aan en stamp lekker met je voeten door een plas water. Verzin iets dat jij leuk vindt en ga het vandaag nog doen.

  2. Voel je niet schuldig. Voel je vooral niet schuldig om (meer) tijd vrij te maken om te spelen. Besef wat spelen met je doet, waar het allemaal goed voor is. Je wordt creatiever, blijft jeugdiger en flexibeler.

  3. Ervaar wat spelen met je doet. Ervaar het zelf, hoe fijn het is om te spelen. Nadat je 3 dagen lang spelen hebt ingebouwd in je dag, kijk dan wat het met je doet. Hoe voel je je? Wat ervaar je?


Spelen & verwondering

Door speelsheid in te bouwen in je leven, voel je je zorgelozer. Je geeft de ruimte aan leuke, positieve dingen en bekijkt de wereld met een meer open nieuwsgierige blik. Probeer ook eens zoals een kind je te verwonderen over de dingen die je ziet. Kijk eens vol bewondering naar een uitgebloeide paardenbloem. Pluk er één en blaas de zaadjes weg. Bekijk de wereld alsof je hem voor het eerst ziet en ervaar de schoonheid.


Huppelen & dansen

Huppelde jij vroeger ook als je naar school ging? Huppelen is een speelse manier van je voortbewegen. Waarom zou je dat niet meer doen, nu je volwassen bent. Dus huppel en dans, gewoon op straat. Ga touwtje springen of hoelahoepen, ga weer buiten spelen. Breng speelsheid terug in het straatbeeld en in je leven.


We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing!”
― George Bernard Shaw ―


Hoe bouw jij speelsheid in in jouw leven? Laat hieronder je reactie achter en inspireer anderen.

Boeken over speelsheid:

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *