Laat je overtuigingen los – 3 manieren

Heb jij hardnekkige overtuigingen? Denkbeelden die zo in je systeem zijn verankerd, dat je niet eens meer opmerkt dat het een overtuiging is? Iedereen handelt vanuit zijn eigen referentiekader. Maar wat als jouw blik op de wereld je eigenlijk in de weg staat?


Oude overtuigingen

We hebben allemaal overtuigingen, bewust of onbewust. Denkbeelden die we hebben overgenomen tijdens onze opvoeding, vanuit onze omgeving of cultuur. Veel van deze denkbeelden zijn onbewust, maar kunnen ons wel degelijk in de weg staan. Wil jij aan de slag met jouw overtuigingen?


3 manieren om je overtuigingen los te laten

Er bestaan verschillende manieren om overtuigingen die je in de weg zitten los te laten. Hieronder beschrijf ik er 3 voor je. Probeer ze allemaal en kijk welke het beste bij jou past. Wat voor jou werkt.


Access Bars

De Bars is een methode die is ontwikkeld door Access Consciousness. Tijdens een behandeling worden 32 punten op je hoofd licht aangeraakt. Het betreft punten die zich aan beide kanten van je hoofd bevinden. Door deze punten met elkaar te verbinden, door er energie door te stromen, worden allerlei vaste overtuigingen los gelaten. Ieder punt staat voor een bepaald spectrum aan overtuigingen, zo is er een punt voor controle, maar ook één over geld.

Het mooie van de Bars is dat je ook overtuigingen los laat, die niet bewust zijn. Je laat gewoon alles wat op dit moment niet (meer) bij je past los.

Woon je in de buurt van IJsselstein? Kom dan eens naar mijn praktijk om zelf een Bars behandeling te ervaren. Hier vind je een lijst van Bars behandelaars bij jou in de buurt. Deze lijst bevat alleen facilitators, dat wil zeggen degenen die er ook les in mogen geven. Voor een behandelaar bij jou in de buurt kun je wellicht het makkelijkst gewoon even googlen.


The Work

Byron Katie gaat op een andere manier aan de slag met je overtuigingen. Zij schreef het boek: The Work (in het Nederlands vertaald naar: 4 vragen die je leven veranderen).

Stel jezelf bij iedere overtuiging de volgende 4 vragen:

  • Is het waar?

  • Kun je absoluut weten dat het waar is?

  • Hoe reageer je als je die gedachte hebt?

  • Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Door het stellen van deze vragen aan jezelf en ook oprecht en eerlijk te antwoorden, krijg je inzicht in je gedachtenpatroon. Zodra je inzichtelijk hebt welke overtuigingen zorgen voor bepaalde gedachten en emoties, kun je deze gedachten en overtuigingen omdraaien. Hoe mooi is dat?


Actieve imaginatie

Actieve imaginatie betekent dat je visualiseert, je maakt gebruik van je voorstellingsvermogen. Carl Gustav Jung introduceerde deze techniek. In je hoofd maak je een bepaalde voorstelling. Het mooie van visualisaties is dat je lichaam denkt dat dit echt is en ook zo zal reageren. Door actieve imaginatie kun je je overtuigingen heel gemakkelijk los laten. Ga maar eens rustig zitten en kijk welke overtuigingen je hebt en wat deze voor je doen. Voelt een overtuiging licht of zwaar? Is hij je tot nut of laat je de overtuiging liever achter je?

Luchtballon

Wanneer je overtuigingen hebt, die je los wilt laten, stel je dan voor dat er voor je een grote luchtballon verschijnt. Hoe ziet jouw luchtballon eruit? Wat voor kleuren heeft ie?  Stop simpelweg alle overtuigingen die je los wilt laten in het mandje van deze luchtballon stopt. Als je alle overtuigingen in het mandje hebt gestopt, stel je dan voor dat de luchtballon opstijgt. Kijk hem vervolgens helemaal na, totdat hij aan de horizon verdwijnt. Hoe voelt dat voor je?

Opblazen

Wanneer de luchtballon voor jou minder goed werkt, kun je je ook voorstellen dat je je overtuigingen opblaast. Stel je voor dat je je overtuiging op een paar meter afstand van jezelf neerzet. Stel je dan voor dat je onder de overtuiging een bommetje plaatst. Blaas dan je overtuiging op. Doe dit ook fysiek. Maak letterlijk een krachtig blaasgeluid erbij, dat helpt je om de overtuiging ook fysiek uit je lichaam los te laten. Hoe werkt dat voor je?

Ik hoop dat je lekker aan de slag gaat met het loslaten van je overtuigingen. Hoe minder overtuigingen je hebt, hoe losser en gemakkelijker je in het leven staat.  Ook voor jou ligt een lekker luchtig leven binnen handbereik.

Boeken over het loslaten van overtuigingen

Misschien vind je dit ook leuk:


2 Reacties

  1. Wils schreef:

    het moeilijkst is vaak de overtuigingen te vinden…
    hoe doe je dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *