Leren – een nieuwsgierige geest maakt je gelukkig

Hoe jong van geest ben jij? Ben jij altijd een van de eersten die op de hoogte is van het nieuwste van het nieuwste? Wanneer je nieuwsgierig in het leven staat, ben je altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en omarm je nieuwe technologieën. Niet alleen nieuwsgierigheid is hierbij belangrijk, het gaat er ook om dat je je graag dingen eigen maakt. Dat je wilt weten hoe iets werkt of in elkaar zit.


Lerende geest

Een lerende mindset zorgt ervoor dat je jong van geest blijft. En wat misschien nog mooier is, het maakt je gelukkig, zo blijkt uit onderzoek. Wanneer je open staat voor nieuwe dingen en wanneer je iets interessant vindt, ben je waarschijnlijk eerder geneigd je erin te verdiepen. Daniël Pink heeft het over Mastery. Dat je graag wilt uitblinken in een onderwerp waar je talent en interesse in hebt. Je bent dan intrinsiek gemotiveerd om je het onderwerp eigen te maken.


Intrinsieke motivatie en geluk

Wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent, gaat leren bijna vanzelf. Je vindt het leuk en wilt graag alles over het onderwerp weten. Het blijkt dat juist intrinsieke motivatie ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt. Je bent met iets bezig wat je graag wilt.


Leren met net genoeg uitdaging

Om jong van geest te blijven en gelukkig te zijn, gaat het erom dat je dingen doet die je net genoeg uitdagen. Dat je iets nieuws onderneemt of leert, maar dat het niet te spannend is en te ver uit je comfortzone. Wanneer je iets doet dat te spannend is, levert het juist stress op. Langdurige stress is niet bevorderlijk voor hoe gelukkig je je voelt. Nieuwe dingen doen zorgt voor nieuwe verbindingen in je hersenen.


Tips voor een lerende houding

Tip 1 Prikkel je nieuwsgierigheid. Wil je ergens iets meer over weten? Ga dan op zoek naar informatie. Je zult merken dat doordat je meer over een onderwerp te weten komt, je nog nieuwsgieriger wordt naar meer informatie.

Tip 2 Onderneem iedere week iets nieuws. Neem eens een andere weg naar je werk of ga eens naar een andere supermarkt. Doe gewoon iedere week een standaardhandeling net even anders.

Tip 3 Doe ook fysiek iets anders. Borstel je haar eens met links (als je rechtshandig bent). Je zorgt er zo voor dat je geest geprikkeld blijft en nieuwe verbindingen aanlegt.

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *