Levenslust – 15 tips voor meer energie en levenslust

Wanneer je levenslustig bent, zit je boordevol energie. Je hebt plezier in wat je doet en voelt zingeving. Voor meer energie en om je eigenwaarde een boost te geven, kun je beginnen met jezelf een schouderklopje te geven.

Naast schouderklopjes kun je nog meer doen om je levenslust en energieniveau een opkikker te geven.


Zeg vaker nee

Een nee tegen een ander is JA voor jezelf. Anderen hebben er niets aan wanneer je uitgeput bent, dus zeg vaker nee. Pas goed op jezelf. Heb je moeite met het stellen van grenzen? Lees dan ook eens: Grenzen stellen - hoe zeg je nee.


Volg je hart

Wanneer je doet wat bij jou past, wat goed voelt voor jou, voel je je lekkerder. Je bruist van de energie. Doe dus wat voor jou goed voelt, je zult merken dat je meer plezier in je leven ervaart.


Zorg voor een goede nachtrust

Stop met het drinken van alcohol en cafeïne. Alcohol zorgt ervoor dat je minder goed in de REM slaap komt. Ook zorgt het ervoor dat je vaker wakker wordt. Je rust dus veel minder goed uit. Drink ook geen cafeïne in de middag of avond. Ook dat zorgt voor een minder goede nachtrust.


Geniet

Waardeer de kleine dingen, een lekker kopje koffie of een bloem die ontluikt. Geniet van waar je mee bezig bent. Geef het je volle aandacht en gebruik al je zintuigen.


Heb geen spijt

Heb geen spijt van de dingen die je hebt gedaan. Dat was jouw keuze op dat moment. Wanneer je ergens spijt van hebt, zit je met je aandacht in het verleden. Dat slurpt energie. Accepteer dus de keuzes die je hebt gemaakt in het verleden en berust in de gevolgen van die keuzes.


Beweeg voldoende

Beweging zorgt voor extra energie en het maakt je hoofd leeg. Loop gewoon regelmatig een blokje om. Het zorgt ervoor dat je bloed sneller gaat stromen en brengt extra zuurstof in je lichaam.


Blijf hoopvol

Houd je dromen levendig. Ga altijd uit van het positieve. Een optimistische levenshouding trekt positieve gebeurtenissen aan. Toekomstdromen geven je energie, dus droom maar lekker.


Doe nieuwe dingen

Regelmatig iets nieuws doen, zorgt voor energie. Je maakt nieuwe verbindingen aan in je hersenen, wat weer zorgt voor meer creativiteit. Dus probeer eens een nieuw recept uit, neem eens een andere route naar je werk of ga eens op de bonnefooi op vakantie.


Let op je voeding

Voedsel is de brandstof voor je lichaam. Zorg dus dat je regelmatig eet. Sla geen maaltijden over en eet gevarieerd. Eet lekker veel groeten, fruit , noten & zaden, zodat je veel verschillende vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Drink ook voldoende water. Wanneer je je vermoeid voelt, kan het best zijn dat je gewoon te weinig vocht hebt binnen gekregen. Drink dus voldoende water.


Vraag hulp wanneer je het nodig hebt

Het is niet zwak om om hulp te vragen, het vergt moed. Dus herken bij jezelf wanneer je iets niet kunt of op een ander vlak hulp nodig hebt. En zoek vervolgens die hulp. Anderen helpen je graag.


Ontspan

Ontspanning is de basis van vitaliteit en levenslust. Door ontspanning bouw je weer nieuwe energie op. Dus vergeet niet af en toe diep in te ademen en een rustmoment te nemen.


Check je vitamine D

Om genoeg vitamine D aan te maken heb je een kwartiertje zonlicht per dag nodig. In ons bewolkte kikkerlandje komen we daar vaak niet aan. Zorg dus voor een vitamine D supplement.


Wees open en eerlijk

Een open en oprechte levenshouding zorgt voor verbinding. Je voorkomt zo ruzie en verwarring. Ook ben je geen onnodige energie kwijt aan het bijhouden van je verborgen agenda :-D.


Omarm creativiteit

Muziek, dans, kunst en schrijven zijn krachtige en magische energie bronnen. Creatief bezig zijn, is volgens mij een basisbehoefte. Iedereen is creatief. Bij creativiteit gaat het niet alleen om kunst. Lees ook eens: De energie van creativiteit.


Luister naar je biologische klok

Ben je een ochtendmens? Sta dan vroeg op en plan belangrijke zaken ’s ochtends, wanneer je op je best bent. Luister naar je lichaam. Het geeft je vaak aan wanneer je iets rustiger aan moet doen, doe dat dan op zo’n moment ook even. Je voelt je daarna weer helemaal opgeladen. Veel energieker dan wanneer je gewoon was doorgegaan.

Boeken over levenslust:

 

eCursus: ontspannen GELUKKIG LEVENMet de eCursus: ontspannen GELUKKIG LEVEN, leer je gemakkelijk in jouw tempo en in je eigen omgeving wat je zelf kunt doen om je gelukkiger te voelen.

De eCursus bestaat uit 11 lessen met oefeningen, filmpjes, mp3's en theorie. Je wordt meegenomen in de wereld van compassie, dankbaarheid, optimisme, coping, zingeving en nog veel meer. Allemaal aspecten waarmee je zelf je geluksgevoel kunt beïnvloeden. Lees meer >>Leer meer over geluk >>

Misschien vind je dit ook leuk:


2 Reacties

  1. M schreef:

    Je kunt alleen ontspannen als je je zenvoelt. Hoe bereik je dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *