Luister naar je lichaam – voel wat er speelt

Graag wil ik hier een lans breken voor het luisteren naar je lichaam. Ons lichaam is zo wijs, maar de meeste mensen zijn niet meer gewend om er naar te luisteren en sterker nog om er naar te handelen. We leven zo in ons hoofd, in onze ratio, dat we vergeten lijken te zijn dat er meer is.


Onderdrukken

We zijn zo gewend om de signalen van ons lichaam te negeren, als we ergens pijn hebben, nemen we een paracetamol en gaan gewoon verder met waar we mee bezig waren. Als er een emotie de kop op steekt, drukken we deze weg, want dat past hier nu even niet.

Het zijn echter allemaal signalen van je lichaam, je lichaam wil je daarmee iets vertellen. Misschien wil dat ene pijntje je wel zeggen dat je wat rustiger aan moet doen. Misschien wil die emotie je wel zeggen dat er nog wat onverwerkte zaken op je liggen te wachten. Door de signalen en emoties te onderdrukken, maak je het er vaak niet beter op.


Pijntjes

Wanneer je lichaam ergens zeer doet, is dat een signaal. Wanneer je je op zo’n moment geen rust pakt, maar in de hoogste versnelling door blijft gaan, kan je lichaam niet aan de slag om de oorzaak van de pijn op te ruimen. Je immuunsysteem werkt namelijk alleen vanuit rust.

Doordat je veel adrenaline aanmaakt, wanneer je zo hard bezig bent, voel je vaak niet wat er in je lichaam speelt. Je lichaam schermt als het ware de signalen af, zodat je door kunt blijven gaan. Maar het signaal is er wel degelijk. Wanneer je even rust pakt, zul je voelen dat je pijn hebt. Zodra je dat voelt, ga dan niet nog harder door, maar pak nog meer rust, zodat je lichaam kan herstellen.


Emoties

Hetzelfde gaat ongeveer op voor emoties. Wanneer je emoties onderdrukt, zullen ze op een later tijdstip extra hard naar boven komen. Een emotie wil namelijk graag gevoeld worden. Zodra hij gevoeld en verwerkt is, lost hij op. Ga je emoties dus niet uit de weg, maar laat ze toe. Onderzoek waarom je je zo voelt. Vaak hebben emoties te maken met jouw eigen overtuigingen ergens over, of gaat het om iets wat je aan het verwerken bent. Bekijk waar je emotie vandaan komt en laat het vervolgens los.


In 3 stappen naar meer luisteren naar je lichaam

#1. Doe het rustiger aan. Wanneer je heel druk bent, heb je geen tijd om de signalen van je lichaam op te vangen. Je lichaam geeft ze wel, maar jij bent te druk om ze te horen. Dus doe het rustiger aan en bouw tijd in om naar je lichaam te luisteren.

#2. Ontspan en luister. Ga er af en toe even rustig voor zitten. Ontspan en ga maar voelen hoe het met je is. Sluit je ogen en voel maar in je lichaam. Waar vraagt je lichaam om aandacht? Waar gaat jouw aandacht naar toe? Voel je ergens pijn of onrust? Of wellicht voelt het ergens donker of juist licht. Voel maar hoe het met jou gaat.

#3. Handel ernaar. Wanneer je geluisterd hebt naar je lichaam, is het handig wanneer je er ook naar handelt.  Doe bijvoorbeeld wat rustiger aan omdat je moe bent, of geef een bepaalde emotie die om aandacht schreeuwt even lekker de ruimte.

Je zult merken dat wanneer je beter naar je lichaam luistert en er ook naar handelt, dat je je energieker voelt, meer jezelf.


Leren voelen met de Bodyscan

Een van de meest gebruikte oefeningen om te leren voelen in je lichaam is de bodyscan. Met de bodyscan wandel je als het ware door je lichaam en je voelt wat er te voelen is op de plek waar je op dat moment in je lichaam bent. Je voelt welke plaatsen in je lichaam om aandacht vragen.

Luister bijvoorbeeld naar de bodyscan op de pagina meditaties.

Boeken over luisteren naar je lichaam:

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *