Bos- of strandwandeling – het positieve effect van de natuur

Maak jij regelmatig een lekkere bos- of strandwandeling? Nieuw onderzoek wijst uit dat het heel goed voor je is. Niet alleen de fysieke inspanning is goed voor je, maar de natuur heeft ook positieve effecten op je geestelijke gezondheid. Zo blijkt een wandeling van 50 minuten in de natuur al te zorgen voor minder angstige gevoelens, minder piekeren en een betere concentratie.


Onderzoek naar wandelen in de natuur

Een onderzoeksteam van Stanford University onderzocht 2 groepen mensen. De ene groep maakte een wandeling in de stad en de andere groep in de natuur. Beide groepen deden voor en na de wandeling een test om hun gevoelens en vaardigheden te bepalen. De groep die in de natuur had gewandeld, voelde zich na de wandeling positiever, zorgelozer en minder angstig. Bij de groep die in de stad had gewandeld was geen opmerkelijk verschil in de score te meten na de wandeling.


Positieve effecten van de natuur

Hier nog even een opsomming van de positieve effecten uit het onderzoek:

  • Minder angstige gevoelens

  • Minder piekergedachten

  • Betere concentratie

  • Beter werkend geheugen

Dus trek erop uit. Ga de natuur in. Het is goed voor je. Zelf denk ik dat je, door in de natuur te zijn, gaat resoneren met de energetische trilling van de natuur. Daardoor wordt je rustiger en kom je meer bij wie je in wezen bent. Nu nog een onderzoeker vinden die dat wil meten :-D.

Wil je het hele onderzoek lezen? Dan vind je hier de publicatie.


Afbeeldingen van natuur

Uit een ander onderzoek blijkt dat ook het kijken naar natuurfoto’s dezelfde positieve effecten geeft als het in de natuur zijn.  Bij het daadwerkelijk in de natuur zijn, is het effect wel sterker. Heb je geen mogelijkheid om vaak de natuur in te gaan, omring je dan met natuurfoto’s en wordt zo blijer en rustiger. Tegenwoordig heb je ook heel mooi fotobehang, zo kun je levensgroot de natuur in je kamer brengen.


Wandelroutes bij jou in de buurt

Wil je zelf de positieve effecten van de natuur ervaren? Maak dan een boswandeling bij jou in de buurt. Op de website Frankwandelt.nl vind je vele mooie wandelroutes overzichtelijk per provincie gesorteerd.

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Misschien vind je dit ook leuk:


2 Reacties

  1. Bas van Laarhoven schreef:

    Uit welk onderzoek blijkt dat het kijken naar natuurfoto’s een positief effect heeft op je gezondheid? Ik zou graag het betreffende onderzoek lezen/inzien. Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *