Minder stress, meer bevlogenheid

Ben jij wel eens gestresst? Stress heeft in onze maatschappij een negatieve lading. Maar een beetje prikkeling is wel gezond. Ik heb het dan vooral over bevlogenheid. Wanneer je een beetje geprikkeld wordt, is zowel je lichaam als geest beter in staat om te presteren. Het gaat er echter om dat je hierin de balans in de gaten houdt en jezelf niet uitput. Uit onderzoek blijkt dat bevlogen mensen die balans goed voor elkaar hebben.


Wat is dat dan bevlogenheid?

Wanneer je bevlogen bent, ben je vitaal, toegewijd en je gaat op in je werk. Je bent gefocust op waar je mee bezig bent en je doet wat je moet doen. Je voelt je betrokken, gaat uitdagingen aan, wilt graag meer leren, kortom: je zit lekker in je vel en hebt er zin in.

Bevlogenheid bestaat dus eigenlijk uit 3 dingen:

Vitaliteit. Wanneer je vitaal bent, bruis je van de energie en je voelt je fit en sterk. Je kunt vaak lang en onvermoeibaar met werken doorgaan en je beschikt over een grote mentale veerkracht en doorzettingsvermogen.

Toewijding. Wanneer je toegewijd bent, voel je een sterke betrokkenheid bij het werk. Je ervaart het werk als nuttig en zinvol. Je bent geïnspireerd en vindt je werk uitdagend. Kortom: je voelt je trots en enthousiast wanneer je het over je werk hebt.

Opgaan in je werk. Bij dit laatste punt ga je op een plezierige wijze helemaal op in het werk. Je versmelt er als het ware mee. De tijd lijkt stil te staan en je vindt het moeilijk om je van je taak los te maken. Je komt in een soort van flow.

Het heeft dus veel voordelen om bevlogen te zijn. Je voelt je lekker, kunt bergen werk verzetten, wat wil je nog meer?


Hoe creëer je zelf bevlogenheid?

Wat kun je zelf doen om bevlogen te worden? Laten we bevlogenheid voor het gemak weer even opsplitsen in de 3 onderdelen:

Ontwikkel je vitaliteit. Je kunt je fysieke conditie verbeteren door bijvoorbeeld meer te gaan sporten. Ook je mentale weerbaarheid kun je bevorderen, door je persoonlijk te ontwikkelen. Waar loop jij in je leven regelmatig tegenaan en wat zou je daarin willen veranderen. Onderzoek dat eens bij jezelf. Wanneer je dat niet alleen af kunt, doe dan een cursus of workshop over het thema dat bij jou speelt. Ook kun je de hulp van een coach inroepen.

Vergroot je toewijding. Door werk te doen dat je echt zinvol vindt, vergroot je je toewijding. Wanneer je echt iets doet dat bij jou past, voel je je meer betrokken. Wanneer je werk past bij jouw idealen, heb je het gevoel dat je iets toevoegt. Je creëert meerwaarde. Kijk naar de missie van het bedrijf waarvoor je werkt, of als zzp-er, wat wil jij bijdragen aan de wereld? Zoek naar werk waarvoor je je echt wilt inzetten. Ook kun je meer uitdaging zoeken in je werk. Door regelmatig uitgedaagd te worden, ervaar je net even die kleine prikkeling die zorgt voor bevlogenheid. Dit zou je kunnen doen door meer variatie in je werk aan te brengen

Ga op in je werk. Wanneer je echt doet wat je leuk vindt, kun je helemaal opgaan in je werk. Zoek dus werk dat echt bij je past, waardoor je diep van binnen al geprikkeld wordt om aan de slag te gaan. Je bent dan vanuit jezelf leergierig en enthousiast. Van wat voor werk wordt jij blij?

Boeken over bevlogenheid:

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *