Ongelijk verdeeld – over dankbaarheid en overvloed

Afgelopen maand was ik in Zuid Afrika. Wat me daarvan, naast de prachtige natuur, het meest is bijgebleven, is de echte armoede die ik zag. Mensen die echt honger hebben en het eten dat je hen geeft direct opeten. Je realiseert je hoeveel geluk je hebt gehad door in een rijk Westers land geboren te worden. Een land waar je geen honger hoeft te lijden, omdat er goede sociale voorzieningen zijn.

Begrijp me niet verkeerd, ook in Nederland kennen we armoede, maar dat ligt toch anders dan wat ik in Zuid Afrika zag. Het vreemde aan Zuid Afrika vond ik dat het op sommige plaatsen een rijk geïndustrialiseerd land is en op andere plekken een derde wereldland. Zo’n grote tegenstelling in één en hetzelfde land.

Dankbaar

Graag zou ik willen dat de rijkdom in de wereld  wat eerlijker verdeeld is. Dat iedereen genoeg te eten heeft. Maar ik weet ook niet wat een goede oplossing voor dit probleem zou zijn. Wat ik wel weet , is dat ik me dankbaar voel voor de rijkdom die ons ten deel valt. Dankbaar voor het feit dat er altijd genoeg te eten is. Dankbaar voor het dak boven mijn hoofd.

Dankbaarheid en geluk

Dankbaarheid beoefenen is iets dat je kunt doen om je gelukkiger te voelen. Het is iets waar ik het al eerder over heb gehad (zie Dankbaarheid, een uiting van geluk - 3 tips). Volgens een aantal wetenschappelijk theorieën geldt dit  alleen voor mensen waarbij aan de eerste basisbehoeften van het leven is voldaan. Voor mensen die voldoende te eten hebben en een dak boven hun hoofd.

Wanneer je bezig bent met te overleven, te zorgen dat je iets te eten krijgt of je kinderen een veilige plek om te slapen te geven, kun je dan ook dankbaar zijn?

De man aan wie ik bij het stoplicht mij doggy bag met eten gaf, zei: “God bless you”. Hij was dankbaar voor het eten dat hij kreeg. Dat gaf mij zo’n nederig gevoel, dat hij dankbaar was, met het restje eten dat ik had laten liggen, omdat ik meer dan genoeg had gegeten.

Stil staan bij overvloed

Soms is het goed om eens stil te staan bij wat jij aan overvloed in je leven hebt. Je kunt niet alleen dankbaar zijn voor materiële overvloed, maar bijvoorbeeld ook voor een overvloed aan liefde die je ervaart.  Wanneer je echt even stil staat en een lijstje maakt van de dingen waar jij dankbaar voor bent, dan voel je je gelijk gelukkiger.

Zo ben ik dankbaar voor :

 • mijn liefdevolle familie & vrienden om mij heen

 • voldoende inkomen om de dingen te doen die ik belangrijk vind

 • mijn gezondheid

Waar ben jij dankbaar voor?

Boeken over dankbaarheid:

Misschien vind je dit ook leuk:


2 Reacties

 1. Marijke Zaalberg schreef:

  Dag Carla,
  Wat je schrijft spreekt mij enorm aan. ik werk in Haïti voor Stichting Naar School in Haïti en ik voel me elke dag dankbaar voor alles wat ik heb. Ook om mij heen en de leerlingen in onze school (ruim 800) hebben honger, je ziet het aan de meeste niet af, want hun schoolkleding is netjes, helemaal aan het begin van het nieuwe schooljaar. Maar vaak is er een kleine maaltijd één keer per dag. Op school krijgen zij in de ochtend een bord met bonen en rijst met een beetje saus. Voor velen de enige maaltijd per dag.
  Ook al is het leven voor ons niet altijd gemakkelijk, maar door dit werk te doen, door te beseffen hoe rijk wij zijn, hoeveel meer mogelijkheden wij hebben in ons leven, voel ik me dankbaar en ontzettend rijk.
  Het werk in Haïti is niet gemakkelijk, maar door alles te doorleven, aan te pakken, gefrustreerd te zijn, genieten van dingen die wel lukken, dingen die toch voor elkaar komen na meerdere frustraties en door heel veel doorzetten, ben ik hier bijna alle dagen blij en dankbaar. Is het eens anders, dan hoef ik maar te denken aan iedereen om mij heen die veel minder heeft of zelfs niets anders heeft dan honger, wormen en echte armoede, dan ga ik naar de kleuters op school of de drie meisjes in mijn huis en stroom ik over van geluk en dankbaarheid. Dit prachtige werk geeft mij enorm veel ook al kwam ik hier om de kinderen onderwijs te brengen. Jouw woorden spraken mij aan, je hebt hem prachtig verwoord. Dank je wel! http://www.StichtingNaarSchoolinHaiti.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *