Ont-moeten – keuzes maken

Moet jij ook zoveel van jezelf? Voel jij de verplichtingen ook weer op je afkomen nu de decembermaand nadert? Vaak leggen we onszelf zoveel op en voelen we ons verplicht naar de mensen om ons heen. Hoe maak je de juiste keuzes in deze drukke maand, zowel voor jezelf als voor anderen?


Tijd scheppen

Stel dat je voor jezelf bepaalt dat het dit jaar allemaal niet perfect hoeft te zijn. Dat je wat ruimte schept voor jezelf. Stuur bijvoorbeeld eens geen handgeschreven kerstkaarten, maar een digitale naar iedereen tegelijk. Maak eens geen surprises voor Sinterklaas, maar zorg er gewoon voor dat je gezellig samen bent met je familie of vrienden op het heilig avondje. Kook eens geen uitgebreid kerstdiner, maar warm gewoon wat kant en klare producten op. Zo schep je tijd voor jezelf. Tijd die je overhoudt om te besteden aan de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Zoals het samen zijn met de mensen van wie je houdt.


Keuzes maken

We voelen ons vaak zo druk, omdat we geen keuzes durven te maken. Naast tijd scheppen, kun je ook nee zeggen. Nee, tegen dat afdelingsetentje speciaal voor de kerst. Nee, tegen je vrienden die ook nog wat voor Sinterklaas willen doen. Nee, tegen…. vul het maar voor jezelf in. Bepaal wat voor jou echt belangrijk is, en wie voor jou echt belangrijk zijn om je tijd aan te besteden.

Keuzes maken gaat niet alleen om nee zeggen. Zeg ook eens ja…. Nodig bijvoorbeeld eens een vriend of familielid uit van wie je weet dat hij of zij eenzaam is met de kerst.


Werk aan relaties

Volgens mij is het belangrijk dat je de mensen om je heen laat weten dat je om hen geeft. Daar heb je niet speciaal de decembermaand voor nodig. Dat kun je het hele jaar door doen! Hoe mooi is dat? Wanneer je het hele jaar door werkt aan je relaties, met familie en vrienden, weten zij dat zij belangrijk voor je zijn. Als je dan een keer nee zegt op een uitnodiging, wordt dat veel minder zwaar opgevat.


Voelen, volg je hart

Wanneer je keuzes maakt, volg dan je hart. Neem even een momentje voor jezelf en voel hoe het is wanneer je die keuze maakt. Volg daarin je hart. Leef je ook in wat de consequenties van je keuze zijn voor andere mensen. Bekijk je keuze van alle kanten en voel wat het met je doet om die keuze te maken. Hopelijk inspireren de bovenstaande tips je om het dit keer iets anders aan te pakken en creëer je voor jezelf een relaxte, rustige decembermaand!

Boeken over minder druk leven:

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *