Onvoorwaardelijke liefde – deel je liefde en ontvang

Wat is onvoorwaardelijke liefde? Misschien nog belangrijker, hoe kun je zelf onvoorwaardelijk liefhebben? Deel je liefde. Door onvoorwaardelijk van anderen te houden, verspreid je de liefde.


Op zoek naar liefde

Veel mensen zijn op zoek naar liefde. Volgens mij zit de truc in het ontvangen van liefde, in het delen ervan. Wanneer je onvoorwaardelijk van anderen houdt, verspreid je de liefde. Wanneer je anderen altijd liefdevol benadert, zullen anderen ook eerder vanuit liefde naar jou reageren. Je laat de hoeveelheid liefde in de wereld dus groeien, door zelf liefdevol te zijn.


Wat is onvoorwaardelijke liefde?

Bij onvoorwaardelijke liefde ben je begaan met het welzijn van iemand anders, zonder eraan te denken wat je ervoor terug krijgt.

Voor mij betekent het ook dat je elkaar neemt zoals je bent. Dat je elkaar niet wilt veranderen. Je hebt de essentie van de ander lief, ongeacht wat hij of zij doet of nalaat te doen. Echt onvoorwaardelijk liefhebben komt niet vanzelf, het kost tijd, moeite en vertrouwen.


Onvoorwaardelijke liefde geven

Om onvoorwaardelijk lief te kunnen hebben, is het belangrijk dat je ook onvoorwaardelijk van jezelf houdt. Het begint dus bij jezelf. Ken jij je eigen tekortkomingen en hou je ondanks dat van jezelf? Wanneer je dat kunt bij jezelf, kun je dat ook bij anderen. Houd dus van al je imperfecties, vergeef je zelf voor je fouten. Houd van je imperfecte zelf. Imperfectie maakt je menselijk.


Kies voor de liefdevolle benadering

Liefhebben is een keuze. Vraag jezelf bij alles wat je doet af: Wat is het meest liefdevolle dat ik kan doen voor deze persoon op dit moment? Iedereen zit anders in elkaar. Dus wat voor de een fijn is, is dat wellicht voor iemand anders helemaal niet. Benader anderen dus altijd vanuit de meest liefdevolle houding en zie de essentie van de persoon. Wat heeft hij of zij op dit moment nodig? Wanneer je het niet direct weet, kun je het natuurlijk ook aan de ander vragen. Wat heb jij op dit moment nodig?


Vergeven

Wanneer je onvoorwaardelijk van iemand houdt, kun je hen ook vergeven. Lees ook het artikel Vergeven doe je voor jezelf. Laat je boosheid varen en vergeef je geliefden. Laat je houden van niet beïnvloeden doordat je sommige keuzes die de ander maakt minder leuk vindt.


Omarm de verschillen

Sta open voor de ander, omarm de verschillen tussen jullie. Ieder mens is uniek, dat is het mooie van mens zijn. Heb iedereen in zijn unieke zelf lief. Sta open voor het anders zijn. Juist de verschillen tussen iedereen maakt het leven interessant.


Tips om liefde te verspreiden

 1. Doe iedere dag iets liefdevols voor iemand anders. Geef eens een compliment aan iemand, glimlach eens naar iemand die je niet kent. Doe iedere dag iets liefdevols en je zult merken dat je hart zich vergroot.

 2. Wees eerlijk. Je hoeft niet perfect te zijn om iemand lief te hebben, wees wel altijd eerlijk.

 3. Kies voor een liefdevolle houding, altijd.

 4. Heb jezelf lief. Zoals bij zoveel dingen, begint ook onvoorwaardelijke liefde bij je zelf.

 5. Sta open voor de ander. Leef je in. Wat heeft de ander nodig.

Boeken over liefde:

Misschien vind je dit ook leuk:


1 Reactie

 1. Vydia schreef:

  Prachtig! Heel mooi gezegd.
  Deze woorden openen meteen mijn hart.
  Dank je wel Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *