Open je hart – tips voor een “openhartig” leven

Sta jij altijd liefdevol open voor jezelf en voor anderen? Of heb je door oud zeer een stuk of misschien wel je  hele hart afgesloten, uit zelf bescherming of omdat je de oude pijn niet wilt voelen?

Door je hart te openen en oude emoties te verwerken, ben je in staat om meer vanuit liefde te leven. Je komt meer bij jezelf en wordt niet meer geraakt door dingen die je oude opgeslagen emoties triggeren.  Best leuk, die theorie, maar hoe doe je dat, je hart open stellen en oude emoties verwerken?


Fysiek je hart openstellen

Wanneer je veel oud zeer hebt opgeslagen in je hartgebied, dan gaan de tussenribspieren en andere spieren in je borstkas strakker staan. Om de spieren in je hartgebied te ontspannen kun je een aantal dingen doen:

Je kunt oefeningen doen om je borstkas te openen, je kunt je laten masseren of je kunt jezelf masseren.


Oefening om je hart te openen: HALO

In deze oefening gaan we de schouders leren ontspannen. We noemen deze oefening ook wel de HALO. Het helpt je ook het verschil te voelen tussen opgetrokken schouders en ontspannen schouders. Vaak ben je je niet bewust dat je je schouders hebt opgetrokken. Door je schouders naar achteren te brengen, open je je borstkas.

 • Ga rechtop staan, voeten op schouderbreedte uit elkaar, knieën licht gebogen.

 • Op een inademing trek je je schouders zo Hoog mogelijk op.

 • Vervolgens trek je je schouders naar Achteren.

 • Op een uitademing laat je je schouders naar beneden vallen (Laag). Je brengt je schouders dus niet rustig naar beneden, maar laat ze echt vallen.

 • Ontspan.

 • Doe dit 5 keer achter elkaar.


Zelfmassage om je hart te openen

Speciaal voor jou een oefening hoe je jezelf kunt masseren om je hart letterlijk meer ruimte te geven.

Waarschijnlijk is er tijdens deze zelfmassage wel een punt dat zeer doet. Geef dat punt wat extra aandacht. Bij veel mensen is dit gebied erg gevoelig. Bijna iedereen heeft hier wel emoties vastgezet. Door regelmatig dit gebied te masseren, maak je het weer open.

 • Wrijf met je handen om beurten over je borstbeen, vanaf je sleutelbeen naar beneden. Doe dit een aantal keer.

 • Ga nu met 3 vingers van beide handen over je borstbeen in cirkels bewegen, van boven naar beneden, je zult merken dat dit iets meer druk geeft dan de vorige handeling.

 • Plaats nu 1 duim midden op je borstbeen. Beweeg de duim met een stevige druk, zoveel als voor jou goed voelt, een klein beetje heen en weer, van boven naar beneden.

 • Verplaats je duim dan een klein stukje naar beneden en beweeg ook daar je duim van boven naar beneden. Zet net zoveel druk, als voor jou goed voelt.

 • Ga zo stapje voor stapje naar beneden totdat je bij de onderkant van je borstbeen bent aangekomen.

 • Geef daar waar het het meest zeer doet, extra aandacht, houd daar even stil, wel met lichte druk. Wrijf daarna zachtjes over deze plek.

 • Wrijf tot slot nog een keer met beide handen om beurten over je borstbeen.


Emoties verwerken

Veel emoties sla je op je het hartgebied. Om je hart open te stellen, is het dan ook fijn om de emoties die je daar hebt opgeslagen, te verwerken. Emoties willen graag gevoeld worden. Wanneer je ze niet uit de weg gaat, maar er echt met je aandacht naar toe gaat en ze voelt, lossen ze vanzelf op.

De meeste mensen leren al jong om emoties niet te voelen, als kind wordt je bijvoorbeeld vaak afgeleid als je huilt. Hierdoor leer je onbewust om je emoties uit de weg te gaan.  Dus doe tegengesteld aan wat je gewend bent en ga met je aandacht naar de emotie. Ga voelen. Je zult merken dat je je na verloop van tijd luchtiger en lichter voelt.

Een mooie oefening om emoties los te laten is ook om ernaar toe te ademen. Voel maar waar je een emotie hebt vastgezet en adem er in gedachten doorheen.

Boeken over het openen van je hart:

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *