Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd

Ken je dat gevoel van een lekker opgeruimd en schoon huis? Je herkent het vast wel. Dat fijne gevoel van geen rondslingerende spullen, het gevoel van ruimte en overzicht. Een opgeruimd huis, zorgt voor rust in je hoofd. Vanuit het comfort van een ordelijk huis, groeit je creativiteit en levenslust.


Opruimen maakt blij

Zelf heb ik net een verbouwing van mijn huis achter de rug en dat geeft nogal wat rommel. Ik was dan ook erg blij toen de verbouwing klaar was. Niet alleen met het mooie resultaat, maar ook doordat ik mijn huis weer kon opruimen en schoonmaken. Ik merkte dat ik daar erg behoefte aan had. Hoe meer ik opruimde, hoe blijer ik werd. Ik genoot steeds meer van de rust die het gaf, dat alles weer een plekje had en niet zomaar lukraak rondslingerde.


Ieder jaar opruimen

Wanneer je ieder jaar en paar dagen de tijd inplant om je huis op te ruimen, zorg je ervoor dat er geen onnodige spullen in je huis zijn. Spullen die je niet meer gebruikt, kun je naar de kringloop brengen of verkopen op Marktplaats. Zo geef je je oude spullen nog een nieuw leven en maak je er iemand anders blij mee. Wanneer ik zelf opruim, doe ik dat altijd met het volgende in mijn achterhoofd:

  • Heb ik dit het afgelopen jaar gebruikt?

  • Verwacht ik dit het komende jaar te gebruiken?

  • Heeft het sentimentele waarde?

Wanneer ik op al deze vragen Nee kan antwoorden, dan heb ik het dus niet nodig en kan het weg.


Kringloop

Ik heb er altijd moeite mee om spullen weg te gooien. Daarom breng ik de spullen die ik niet meer nodig heb altijd naar de Kringloop. Het geeft mij een goed gevoel dat iemand anders met mijn afgedankte spullen misschien nog erg blij is. Ik heb altijd een doos in huis staan, waar ik spullen die ik niet meer nodig heb in kan stoppen en één keer in de zoveel tijd breng ik die naar de Kringloop.


Haal minder in huis

Wanneer je minder nieuwe spullen koopt, hoef je ook minder op te ruimen. Bedenk bij ieder ding dat je wilt aankopen of je het echt nodig hebt. Waar je het gaat zetten of ophangen. Wanneer je daar altijd even bewust bij stil staat, zul je merken dat je minder nieuwe dingen in huis haalt. Realiseer je dat je geluksgevoel bij een nieuwe aankoop altijd maar van korte duur is. Vlak na je aankoop daalt het weer naar je basisgeluksgevoel.


Hecht je minder aan spullen

Wanneer je je minder hecht aan spullen, kun je ook makkelijker opruimen. Realiseer je dat je niet gelukkig wordt van materiële zaken. Tuurlijk is het erg fijn, wanneer je in je basisbehoeften kunt voorzien. Maar wordt je nou echt gelukkiger van een grotere tv of de nieuwste telefoon? Door je minder te hechten aan spullen, heb je minder nodig en hoef je minder op te ruimen. Lees ook eens het artikel: Laat je gehechtheid los.


Opruimcoach

Heb je moeite met opruimen? Vraag dan een goede vriend of vriendin om je te helpen. Met z’n tweeën gaat het vaak makkelijker. De ander heeft geen emotionele band met jouw spullen en kan het vaak wat objectiever bekijken. Werkt dat voor jou niet, dan kun je je altijd nog wenden tot een professionele opruimcoach of organizer.


Boeken over opruimen:

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *