Oprechte vriendelijkheid – zorgt voor geluk

Wanneer heb jij voor het laatst iets aardigs voor iemand anders gedaan? Gewoon zomaar, zonder er iets voor terug te verwachten? Vriendelijkheid zorgt er niet alleen voor dat je anderen blij maakt, het maakt jezelf ook gelukkiger.

Uit 2 onderzoeken blijkt dat iets geven aan iemand anders ons gelukkig maakt, zelfs gelukkiger dan wanneer we iets aan onszelf geven. Ook kan vriendelijkheid een vicieuze cirkel in gang zetten die zorgt voor naastenliefde en langdurig geluk.


Iets aardigs of iets nieuws doen

Eén van de onderzoeken verdeelde 86 deelnemers in 3 groepen. Eén groep werd geïnstrueerd om de komende 10 dagen iedere dag iets willekeurigs aardigs voor iemand anders te doen. Een andere groep moest iedere dag iets nieuws doen en de laatste groep kreeg geen instructies. Voorafgaand aan het onderzoek moesten alle deelnemers een enquête invullen over hoe tevreden ze waren met hun leven. Nadat de 10 dagen voorbij waren, kregen de deelnemers dezelfde vragenlijst weer voorgelegd. Hieruit bleek dat zowel de groep die iets aardigs moest doen als de groep die iets nieuws moest doen significant gelukkiger was. Bij de 3e groep was geen verschil te merken.


Vriendelijkheid heeft lang effect

Volgens het 2e onderzoek heeft iets aardigs doen voor een ander een meer langdurig effect op je geluksniveau dan wanneer je iets voor jezelf doet. Hoe fijner je het vindt om iets voor een ander te doen, hoe vaker je het in de toekomst ook zult doen. Er treedt een soort positieve spiraal in werking.


15 tips om gewoon vriendelijk te zijn

Beperk je vriendelijkheid niet tot alleen mensen. De onderstaande tips kun je toepassen op mensen, dieren en alle andere levende wezens.

 1. Schrijf eens 10 redenen op om blij te zijn. Geef dit papiertje aan iemand anders.

 2. Help eens een ouder iemand.

 3. Vraag eens iemand hoe het echt met hem of haar gaat. Vraag door.

 4. Neem de tijd om een collega te helpen.

 5. Bedank iedereen voor alles wat ze voor jou doen.

 6. Sluit je ogen en vergeef jezelf voor de emoties die je hebt.

 7. Kijk in de spiegel. Zeg tegen jezelf dat je perfect bent. Geloof het ook.

 8. Kijk naar de natuur, wees dankbaar voor de schoonheid ervan.

 9. Leef vanuit een liefdevolle open houding.

 10. Vier het leven. Geef regelmatig een feestje voor je dierbaren.

 11. Luister.

 12. Zeg tegen anderen dat je gelooft in hun dromen.

 13. Laat eens iemand anders voorgaan.

 14. Ruim de rommel op in je omgeving, ook al heb je die niet zelf gemaakt.

 15. Stop met roddelen.

Laten we de wereld mooier maken door iedere dag een klein beetje aardiger te zijn.
Vergeet niet dat alles begint bij jezelf.


Vriendelijkheidsdagboek

Oefening: Neem jezelf voor dat je iedere dag iets aardigs voor iemand anders zult doen. Houd een vriendelijkheidsdagboek bij. Schrijf iedere dag voordat je naar bed gaat, wat je die dag voor aardigs hebt gedaan. Zet er ook bij wat voor gevoel het jou gaf. Door meer bewust stil te staan bij vriendelijkheid, zul je het ook meer in je leven inbouwen. Onthoud: vriendelijkheid is een bouwsteen voor geluk.

 

eCursus: ontspannen GELUKKIG LEVENMet de eCursus: ontspannen GELUKKIG LEVEN, leer je gemakkelijk in jouw tempo en in je eigen omgeving wat je zelf kunt doen om je gelukkiger te voelen.

De eCursus bestaat uit 11 lessen met oefeningen, filmpjes, mp3's en theorie. Je wordt meegenomen in de wereld van compassie, dankbaarheid, optimisme, coping, zingeving en nog veel meer. Allemaal aspecten waarmee je zelf je geluksgevoel kunt beïnvloeden. Lees meer >>Leer meer over geluk >>

Boeken over vriendelijkheid:

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *