Overgave

De maandag is voor mij altijd zo'n bezinningsdag. Nu besef ik dat ik wel heel makkelijk praten heb aangezien mijn werkweek altijd start met een uurtje Balance Yoga (die ik zelf overigens geef). Volledig ontspannen begin ik ook vandaag weer aan mijn nieuwe frisse werkweek. En weer heb ik makkelijk praten want om überhaupt aan mijn werkweek te beginnen loop ik slechts 2 trappen op om me naar mijn fris en fruitige, net gerestylde, 'schrijfatelier' te begeven. Eenmaal achter mijn bureau gekropen mag daar dan de echte bezinning officieel beginnen. Mijn hand reikt uit naar al die kaartjes die als snoepgoed voor me liggen en als vanzelf geeft een van deze kaartjes zich aan mij over . . . 


Overgave

Het is dat moment. Dat ene moment waarop je beseft: 'er is geen weg meer terug'. Ik ben slechts een stap verwijderd van de sprong. Die spannende sprong richting overgave. En o die twijfel, o die angst. Ik voel de siddering die zich langs mijn wervelkolom omhoog slingert.

Durven. Dat is het enige wat me nog te doen staat. Mezelf durven overgeven aan het onbekende. Me overgeven aan de sprong richting dat weidse groene en zonovergoten landschap aan mijn rechterhand. Wat houdt me tegen? Wie houdt me tegen?

Een verdwaalde traan prikt wat achter mijn oog. Mijn ogen die zich vullen met een restantje kwetsbaar en puur verdriet om wat ooit was. De eenzame traan biggelt langzaam over mijn wang en lost als vanzelf op. De traan maakt ruimte, ruimte voor nieuwe dingen. De traan maakt ruimte voor kracht, voor innerlijke kracht. Mijn hart vult zich met de moed om te durven. Ja, ik durf en geef me over . . . Ik geef me over aan het nu en aan dat wat komen gaat . . .


Oefening voor overgave

Zoek een lekker rustig plekje ergens in huis waar jij je even terug kan trekken. Misschien vind je het fijn om een heel zacht muziekje op de achtergrond te horen, maar misschien zit je liever helemaal verzonken in diepe stilte.

Kom comfortabel op een stoel zitten, of misschien vind jij het prettiger om op de grond in kleermakerszit te zitten. Kies maar hoe je zitten wilt en sluit je ogen. Voel hoe je zit, voel hoe je billen rusten op de ondergrond waarop je zit. Voel je hele lichaam, van je voeten tot je kruin. Voel je hele lichaam. En ga dan eens met je aandacht naar je ademhaling. Niks aan veranderen, niets aan doen, alleen maar volgen. Volg de inademing . . . . volg de uitademing . . . . Volg je adem . . .  Volg alleen nog maar je adem en geef je over . . .

Boeken over overgave:

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *