Schrijven vanuit je hart

Schrijven vanuit je hart is alsof je een deksel van een potje tilt en de woorden er als honing uithaalt. Zoete woorden, lieve woorden, inspirerende woorden. Woorden recht uit het hart lijken een wijsheid te bezitten waarvan je het bestaan niet kende. Woorden uit het hart zijn altijd waar en oprecht. Woorden uit het hart bezorgen je kippenvel. Ik gun het jou en alle mensen op de hele wereld om ook toegang te krijgen tot deze onuitputtelijke bron van woorden.


Het hart als bibliotheek

Het hart lijkt een onmetelijk grote bibliotheek vol woorden, zinnen, verhalen en gedichten. Zo ver je kunt kijken staat het er vol mee. Wie er binnen loopt gunt zichzelf de wijze woorden die in eenieder schuilen. Wijsheid die niet op school te leren valt. In je hart schuilen namelijk de woorden over het Leven. Over Jouw Leven.


Schrijven omarmt

Schrijven heeft mij al zoveel gebracht. Zo ontzettend veel gebracht. Ik heb er verliefdheden mee overwonnen en onbeantwoorde liefdes mee verwerkt. Ik heb er mijn jeugdpuistjes mee verzacht en mijn puberteit mee doorgebracht. Ik ben ermee getrouwd, ik ben ermee gescheiden. Ik heb er mijn grote liefde mee gevonden, ik heb er dierbare vriendschappen mee uitgezwaaid. Ik loop ermee naar buiten en ik ga er lekker weer mee naar binnen. Ik kook ermee, ik slaap ermee. Ik vervloek er het leven mee en ik omarm mezelf ermee.


Hartsvriendin

Schrijven is als praten met je allerliefste hartsvriendin. Niemand luistert beter naar je dan zij. Altijd is ze geduldig, altijd voelt ze met je mee. Soms stelt ze je een vraag en soms geeft ze je antwoord. Altijd is ze er voor je, nooit laat ze je in de steek. Wat zou ik zonder haar moeten? Ik zou ontheemd zijn en eenzaam. Ik zou me kaal en koud voelen zonder haar. Voor mij is 'pen en papier' als het hebben van een vinger of een oog.


Terug naar jezelf

Schrijven geeft me rust, het ontspant me. Schrijven maakt me bewust van mijn lichaam en mijn geest. Al schrijvend kom ik tot inzichten en kan ik situaties vanuit meerdere invalshoeken bekijken. En met deze inzichten kan ik voorzichtige stapjes zetten naar mezelf. Want dat is wat schrijven werkelijk met me doet. Schrijven brengt me bij mezelf. Bij mijn ware zelf. En als ik daar ben aangekomen voelt het alsof ik eindelijk thuis ben. Dan voel ik dat mijn leven zin heeft. Dat al mijn woorden en daden zin hebben. Dat al mijn woorden en daden maar een doel hebben. En dat doel is geluk. Door te schrijven kan ik dat geluk in al haar facetten pas echt goed voelen. En door mijn eigen geluk in vol ornaat te voelen durf ik anderen te helpen om die stapjes richting geluk ook te zetten. Durf ik anderen aan te sporen om die pen en dat papier te pakken om die stappen richting geluk daadwerkelijk te gaan zetten . . .


Wil jij (ook) leren om te schrijven vanuit je hart?

 • pak dan je fijnst schrijvende pen (ikzelf schrijf het liefst met een fineliner), een schrijfblok of schrift en een klokje (of de timer op je telefoon)

 • zoek een rustig en prettig plekje in huis en ga zitten aan de tafel die daar staat (zet eventueel een lekker rustgevend muziekje op)

 • adem eens een keer heel diep in door je neus en ook weer diep uit door je neus

 • dan sla je je schrift of schrijfblok open

 • nu zet je je pen op het papier en schrijf je eerst alleen maar losse woorden op papier; gewoon achter elkaar of onder elkaar; de woorden hoeven nergens over te gaan; laat de losse woorden maar uit je pen vloeien

 • als je een hele serie met woorden hebt stop je en zet je je klokje op 5 minuten

 • nu zet je wederom je pen op het papier en haal je je pen niet meer van het papier af totdat je het zoemertje of belletje van je klokje hoort

 • je schrijft gewoon alles wat er in je opkomt;  misschien wil je de woorden uit je lijstje gebruiken, misschien ook niet

 • schrijf 5 minuten lang aan een stuk door; het maakt niet uit wat je schrijft, gewoon door blijven schrijven

 • na 5 minuten stop je

 • je leest je stukje eerst in stilte terug

 • vervolgens neem je even de tijd voor een diepe in- en uitademing en lees je je eigen stukje tekst hardop aan jezelf voor

Wil je samen oefenen?

Kom dan naar één van onze schrijvers workshops.
Er staan weer een aantal workshops: Schrijven vanuit je hart gepland.

Bekijk de workshop agenda!

Boeken over schrijven vanuit je hart:

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Misschien vind je dit ook leuk:


2 Reacties

 1. Lydia schreef:

  Zo herkenbaar wat je schrijft, over wat schrijven je heeft gebracht. Ik heb er ook ‘mijn leven aan te danken’, letterlijk en figuurlijk. Vormend, inzichtgevend en onbetaalbaar ondersteunend, dat is schrijven voor mij. Werkt beter dan therapie met ‘iemand anders’. Maar…. een flinke portie eerlijkheid en verlangen naar eenheid en inzicht is wel handig, anders werkt het niet en houd je jezelf voor de gek (-:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *