Spiegeltje spiegeltje aan de wand…

Spiegelen. Wat is dat? Voor een spiegel gaan staan en naar jezelf kijken? Ervoor zorgen dat de producten in de supermarkt netjes in het schap staan? Na-apen ? Of is het voor jou dat je een reflectie van jezelf ziet in de ander die op je pad komt?  Wat spiegelen is, hangt dus af van wie je bent en wat je “aangeleerd” is.


Reflectie

Waar ik het nu over ga hebben is de reflectie van jezelf die je ziet in de ander. En geloof het of niet: hoe groter de irritatie, hoe meer je kan leren. Heb je mensen waar je absoluut niet mee door 1 deur kunt? Kijk dan eens verder.

  • Waarom is dat?

  • Wat laat die ander je zien?

  • Waarom kun je zo goed overweg met die persoon of juist niet?

  • Durf eerlijk te zijn.

  • Kijk eens goed in de spiegel.

Is dat altijd meteen duidelijk? En is dat makkelijk? NEE!  Het stelt je wel in staat om jezelf te ontwikkelen. Elke irritatie bij een ander kan je iets leren over jezelf.


Hoe werkt dat voor mij?

Als voorbeeld: Ik had een collega waar ik me enorm aan irriteerde. We werkten samen in het magazijn. Ik was verantwoordelijk voor de planning en dat bracht regelmatig stress met zich mee om alles op tijd in de vrachtauto te krijgen. Ik rende rond en regelde van alles. Bellen, dozen inpakken, pallets in vrachtauto rijden, alles tegelijk. Het leek dan alsof mijn collega niet vooruit te branden was. Alleen dat idee al maakte me gek. Waarom liep hij niet wat harder? Voelde hij geen verantwoording dan?

Ik ging met hem in gesprek. Het werd me duidelijk dat hij zich niks aantrok van wat anderen van hem dachten, hij werkte hard, hij liet zich door een werkgever niet meer gek maken, hij vulde zijn tijd met doen wat hij leuk vond. Al lag hij het hele weekend op bed dan was dat zijn keuze.


Eye-opener

Zo! Dat was een eye-opener. Dat was precies waar het bij mij verkeerd ging. Een jaar later zat ik thuis met een burn-out. Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel! Teveel bezig met hoe het zou moeten. Nog vaak denk ik terug aan die jongen en dat gesprek. Mijn irritatie verdween bij het inzichtsmoment: hij deed wat ik wilde doen!  De les was duidelijk. Ik heb nog veel middagen fijn met hem gewerkt.

Hoe zit dat bij jou?
Waar stoor jij je aan?
Wat zegt dat over jou?

En wat kun je nu doen om minstens de helft van je irritaties weg te nemen?


Ik daag je uit!

Probeer deze maand minstens van 5 mensen in te zien waarom ze je irriteren? En denk je nu : “Dat is mooi , ik voel bij niemand irritaties” (waarschijnlijk was je dan al veel eerder gestopt met lezen) Heb je dan wel grenzen? Durf je verantwoording voor je leven te nemen?

Ga eens voor die spiegel staan en wees eerlijk tegen jezelf! Wat is de les die je nu mag leren na het lezen van dit blog!


Lief zijn voor jezelf

is ook inzien wat je nog kunt leren, is ook inzien waar je nog mag groeien. Het is ook jezelf open durven stellen voor dat wat er misschien niet zo goed gaat. Tenminste zoals jij het zou willen.


Loslaten

Alleen als je eerlijk bent met en tegen jezelf kan er ruimte ontstaan. Als je kunt en durft in te zien wat er speelt, kun je groeien. Misschien is dat wel ‘loslaten’ zoals je dat tegenwoordig overal hoort. Je laat de ander in zijn waarde en daarmee jezelf ook.

Dat is lief zijn voor jezelf!

Voel je irritaties na het lezen van dit blog? Wat is daar dan de aanleiding van?
Ga jij de uitdaging aan?

Meer over zelfliefde

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *