Stap uit je comfortzone – je groeit erdoor

Waarom je leven begint aan het eind van je comfortzone.
Het is een cliché maar het is een cliché omdat het waar is. Ik ga je uitleggen waarom het zo is dat je leven begint aan het eind van je comfortzone. Tenminste, als jij wil dat er iets verandert in je leven. Als je in je comfortzone blijft, verandert er niets. En om nog een cliché te gebruiken: als je wil dat er iets verandert in je leven, zal je iets anders moeten doen. Dat ‘iets anders doen’ betekent jezelf uit je comfortzone halen door iets te doen wat je anders nooit doet. Dat is eng maar heeft absoluut een meerwaarde.


Ego

Wij mensen houden, over het algemeen, niet zo van verandering. We vinden het heerlijk als ons leven overzichtelijk is, bekend en vertrouwd. Ons ego speelt daar een belangrijke rol in. Ons ego is er namelijk voor om ons ‘veilig’ te houden. En dat heeft een functie, bijvoorbeeld wanneer je echt in gevaar verkeerd. Maar daar gaat het hier niet over. Wanneer wij iets geks gaan doen, iets wat we nooit doen, dan merk je al dat er van binnen iets met je gebeurt wat eigenlijk aangeeft: doe het maar niet. Dat kan in de vorm van een stemmetje zijn of een naar gevoel. Vaak laten we ons hierdoor leiden en zien af van ons plan om die parachutesprong te maken of om op reis te gaan. Maar we hebben ons op het verkeerde been laten zetten. We denken dat het niet goed voor ons is, of niet tot onze weg behoort maar dat is vaak niet het geval. Het ego wil alleen maar dat alles bij het oude blijft. En dat betekent dat de verandering waar jij zo naar verlangt in je leven, niet gaat komen.


Comfortzone

Als alles bij het oude blijft, blijf je in je comfortzone. Je had echter met het maken van die parachutesprong, jezelf een nieuwe ervaring gegund die je in een nieuwe energie had gebracht. Dat herken je vast wel: als je eens iets doet wat je nog nooit hebt gedaan, dat dat een enorme voldoening geeft en hoe heerlijk dat kan voelen! De energie stroomt. Je hebt echt het gevoel dat je leeft! En nou net deze energie maakt dat je nieuwe mogelijkheden aantrekt want wat op elkaar lijkt, trekt elkaar aan. Met die nieuwe mogelijkheden creëer je voor jezelf de deur naar nieuwe omstandigheden, het bereiken van een doel, het eindelijk durven te gaan doen wat je echt wilt, die relatie die niet goed voor je is loslaten. Wat jij maar wilt ervaren.


Jouw leven

Jouw leven is hopelijk grotendeels oké. Maar wij zijn op aarde om onszelf te ervaren als wie we werkelijk zijn. Dat betekent dat we onze zielskwaliteiten willen gebruiken en onze diepste verlangens willen neerzetten in ons leven op aarde. Het leven is expansie. Het is dus juist goed om te veranderen, te groeien, te ontwikkelen, te leren, te ervaren. De zaadjes van die mogelijkheden liggen juist in het doen van dingen die je anders nooit doet. En dat ligt buiten je comfortzone. Leer onderscheid te maken tussen de signalen van je ego. Ben je echt in gevaar of brengt het je alleen maar uit je comfortzone? Wil je alles bij het oude laten? Prima. Zo niet? Ga dan eens iets doen wat je nooit doet. Doe het tegenovergestelde van wat je nu doet. Je sport niet? Ga sporten. Je rookt? Stop daarmee. Je komt zelf altijd op de laatste plaats? Maak jezelf de belangrijkste persoon in je leven. Geef je alleen maar? Leer ontvangen. En kijk wat er gebeurt in je leven. Wees alert op de nieuwe mogelijkheden die in je leven verschijnen. Onderneem dan actie. Gebruik deze mogelijkheden. En zie je leven langzaam veranderen in het leven dat jij wilt. En ja, iedere verandering ligt buiten je comfortzone, maar je went eraan om je enigszins ongemakkelijk te voelen. Daardoor weet je ook dat je op de goede weg bent.

Boeken over uit je comfortzone stappen:

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *