Stop met piekeren – Laat je zorgen los

Maak jij je ook steeds zorgen? Zit je vaak met je aandacht in je hoofd en blijven je gedachten maar doormalen? Dan volgen speciaal voor jou hier een aantal tips om te stoppen met piekeren.

8 tips om te stoppen met piekeren

 1. Laat je zorgen los. Wanneer je je zorgen maakt, zit je continu met je gedachten in de toekomst. Je maakt je druk om dingen die zouden kunnen gebeuren, maar hoogstwaarschijnlijk helemaal niet gaan plaatsvinden. Probeer meer in het moment te leven, en met je aandacht en gedachten te gaan naar wat er nu is. Concentreer je op wat je op dit moment ruikt, voelt en ziet. Op die manier laat je je zorgen los.

 
 1. Schrijf het op. Sommige gedachten kun je echt niet stoppen. Je bent bang dat je het vergeet en daardoor blijf je er in je hoofd mee bezig. Het helpt dan om je gedachten even op papier te zetten. Schrijf het op en laat het vervolgens los.

 
 1. Doe aan mindfulness. Mindfulness is aandachtstraining. Concentreer je op je ademhaling. Volg met je aandacht je ademhaling. Adem rustig in en uit. Blijf met je gedachten bij je ademhaling. Merk hoe je buik uitzet wanneer je inademt en hoe de lucht weer via je neus naar buiten gaat. Wanneer je je ergens op concentreert en er met je aandacht naar toe gaat, is er geen ruimte meer voor andere gedachten. Het wordt dan vanzelf rustig in je hoofd.

 
 1. Beweeg. Ook beweging is goed om je gedachten los te laten. Ga hardlopen, fietsen of wandelen, het liefst buiten in de natuur. Door te bewegen, maak je endorfine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je blijer wordt en lekkerder in je vel zit. Wanneer je je lekkerder voelt, maak je je over het algemeen ook minder zorgen. Dus stap op die fiets, of trek je wandelschoenen aan!

 
 1. Stel een piekermoment in. Geef jezelf de ruimte om op een vast moment per dag, bijvoorbeeld een halfuurtje voor het avondeten, te piekeren en je zorgen te maken. Op ieder ander moment van de dag, wanneer je merkt dat je piekert of je zorgen maakt, stop je daarmee en zeg je tegen jezelf dat dit tijdens je piekermoment wel komt. Op die manier leer je, je minder druk te maken. Je kadert het als het ware in. Zet het piekermoment niet te dicht voor het slapen gaan, anders ben je nog te hyper wanneer je wilt gaan slapen.

  Lukt het niet om het piekeren uit te stellen naar het piekermoment, schrijf dan je zorgen op en bekijk deze lijst later tijdens het piekermoment. Op deze manier leer je dat je meer controle over het piekeren hebt, dan je van tevoren dacht.

 
 1. Maak onderscheid tussen realistische zorgen en wat-als zorgen. Realistische zorgen zijn zorgen waar je daadwerkelijk gelijk iets aan kunt doen. Maak je je bijvoorbeeld zorgen over rekeningen die je niet kunt betalen, bel dan met de schuldeiser om te kijken of je een betalingsregeling kunt treffen. Kom in actie bij realistische zorgen.

  Wat-als zorgen zijn bijvoorbeeld: wat als mijn kind onder een bus loopt, wat als ik straks ziek wordt. Hoe groot is de kans dat dat zal gebeuren?

  Laat de wat-als zorgen los, het kost je veel tijd en energie om je met deze denkbeeldige scenario’s bezig te houden. Tijd en energie die je veel beter aan leuke dingen kunt besteden.

 
 1. Kijk naar de onderliggende emoties. Vaak ben je bang voor iets dat zou kunnen gebeuren. Je maakt je zo druk, dat de angst die je voelt voor wat er zou kunnen gebeuren, veel groter is, dan de emotie die je zou ervaren wanneer datgene waar je je zo druk om maakt daadwerkelijk gebeurt. Kijk naar de emotie waar je bang voor bent. Omarm je gevoelens, het maakt je menselijk.

 
 1. Accepteer onzekerheid. Onzekerheid hoort bij het leven. Je hebt niet alles onder controle. Onvoorspelbaarheid maakt het leven ook mooi, zorgt voor onverwachte wendingen en een beetje leven in de brouwerij. Je denkt dat je door je zorgen te maken, controle hebt, maar dat is niet zo. Het is een schijnzekerheid, een illusie. Laat dus de controle los, accepteer onzekerheid en go with the flow!

Boeken over stoppen met piekeren

 

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *