Stop projectie – omarm je schaduw

Allemaal hebben we kanten in onszelf die we liever niet zien. Eigenschappen die we ontkennen, omdat we ze zelf niet mooi vinden of ze sociaal niet als wenselijk worden gezien.  Wanneer we deze eigenschappen onderdrukken, zullen ze uiteindelijk een steeds grotere rol in ons leven gaan spelen.


Wat is projectie?

Projectie betekent dat je jouw eigen gevoelens en emoties projecteert op een ander. Je ziet eigenschappen in de ander, die je in jezelf ontkent of negeert. In feite projecteren we allemaal onze behoeften en verwachtingen op anderen en projectie hoeft dan ook niet per definitie negatief te zijn. Verliefdheid is immers ook een projectie.

Jung zegt over projectie: Wanneer we projecteren, verbinden we ons niet met de andere persoon, maar met een deel van onze eigen geest.


We zijn alles

Iedere kwaliteit die we in een ander kunnen zien, bestaat binnen in ons. We zijn de microkosmos en de macrokosmos tegelijk. We zijn alles, zowel goed als slecht. Hoe kun je geluk ervaren, wanneer je nooit verdriet hebt gekend?  Hoe kun je de waarheid zien, wanneer je nooit de leugen hebt gekend?  Hoe kun je het licht ervaren, wanneer je nooit in het donker bent geweest? Alles bestaat uit dualiteit, paren van tegengestelden.


Schaduwkant projecteren

Allemaal hebben we een schaduwkant die we graag verstoppen. Je schaduw ontstaat  vaak in je jeugd. Eigenschappen die je  onderdrukt, door de ervaringen die je hebt  gehad. Doordat je ouders of leraren aangeven dat het ongewenst gedrag is of door onuitgesproken afwijzing van anderen. We leren daardoor om onszelf te splitsen, we zetten een soort masker op, spelen een rol  waardoor we wel geaccepteerd worden en ontkennen onze andere kant.

Onze schaduwkant verstopt zich graag. We zien deze eigenschappen liever niet in onszelf. Doordat we ze niet de ruimte geven en ze toch gezien willen worden, projecteert ons onbewuste deze schaduwkant vaak op anderen.  Wat we projecteren zijn stukjes van onze eigen donkeren kanten.


Ruim je projecties op

Door je bewust te zijn van projecties, leer je veel over jezelf. Het is een ingang naar persoonlijke groei.  Projecties zeggen iets over je onderdrukte emoties en verlangens. Wanneer je je bewust bent van deze emoties en verlangens, kun je ze er laten zijn. Vergeving en dankbaarheid zijn mooie tools om mee aan de slag te gaan. Vergeef jezelf en accepteer jezelf volledig zoals je bent, met al je eigenschappen, of je deze nu mooi vindt of niet. Als compleet persoon ben je uniek. Wees dankbaar voor wie je bent, voor het hele totaal pakket. Accepteer je totale zelf. Het maakt je uniek en mooi.


De schaduw voorbij

Het goud dat we zoeken, ligt verscholen in het donker. Wanneer we door onze schaduwkant heen gaan, kunnen we het licht weer zien. Vaak is het het licht, dat ons het meest beangstigd. Heb de moed om je mooie zelf te onthullen. Zet je licht aan en beoefen dankbaarheid en vergeving.

Kijk naar het licht voorbij de schaduw. Omarm je schaduw. Vier je schaduw. Ons helderste licht kan alleen schijnen, wanneer we ook onze schaduw accepteren. Stap door je donkerste gedachten, in je mooiste droom.


Schaduwwerk oefening

In deze begeleide meditatie/visualisatie word je meegenomen op reis om je schaduw te ontmoeten. De oefening duurt ongeveer 5 minuten.
Heb je grote of heftige gebeurtenissen meegemaakt in je leven, ga dan liever niet zelf aan de slag met je emoties, maar doe dit onder begeleiding van een professional.


Boeken over projectie en schaduwkanten:

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *