Stress & vrouwen – Vrouwelijke stressreactie anders dan bij mannen

Je kent waarschijnlijk wel de vecht-vlucht reactie wanneer het gaat over stress. Wanneer er gevaar dreigt, treden er een aantal automatische systemen in werking. Oerreacties, uit de tijd dat we nog in grotten woonden en we een lekkere prooi waren voor verschillende roofdieren.


Vechten, vluchten of bevriezen

Vluchten is vaak onze eerste reactie op gevaar. We kunnen vluchten, of wanneer we denken het wel te kunnen winnen of wanneer er geen uitweg is: vechten. Daarnaast is er nog een 3e reactie en dat is bevriezen. Wanneer vechten of vluchten geen zin meer heeft, zullen we bevriezen. Door deze bevriezingsreactie worden er stoffen in je lichaam aangemaakt, waardoor je veel minder pijn ervaart. Het lichaam maakt zich als het ware klaar voor een naderend einde.


Vrouwen & stress

De vecht-vlucht-reactie is voor vrouwen vaak niet handig. Wanneer je als vrouw wordt aangevallen door een man zal deze over het algemeen sneller en sterker zijn. Ook is vluchten voor een vrouw vaak niet mogelijk doordat zij de zorg voor de kinderen heeft en deze wil beschermen.


Tend and befriend-principe

Wetenschapster Shelley Taylor kwam tot de conclusie dat mannen in de eerste plaats tot de vecht-vlucht reactie overgaan, terwijl vrouwen neigen naar het Tend-and-befried principe.

Deze Tend-and-befriend response houdt in dat vrouwen eerder geneigd zijn te zoeken naar samenwerking en kijken of de aanvaller tot vreedzamer gedrag te bewegen is. Vanuit evolutionair standpunt is dat een handige reactie. Het vergroot de kans om de kinderen in veiligheid te brengen en het houdt de sociale netwerken in stand die daarbij behulpzaam zijn.


Vrouwen en stress op het werk

Wanneer vrouwen gestresst zijn op het werk zullen ze ook daar eerder teruggrijpen op dit oer-principe. Voor vrouwen is een breed sociaal netwerk dus erg belangrijk. Zij hebben in geval van stress dus meer behoefte aan sociale steun en support van hun manager en collega’s dan mannen.


Hormonale stressreactie

Kijken we naar de hormonale stressreactie, dan reageren mannen heftiger op stress dan vrouwen. Mannen produceren meer cortisol en adrenaline, met name wanneer het gaat om stressoren waarbij ze moeten presteren, zoals bijvoorbeeld spreken voor een publiek of een examen. Vrouwen reageren vaak heftiger op stressoren van interpersonele aard, zoals sociale afwijzing.


Verschillende gevolgen stress bij mannen en vrouwen

Het blijkt dus op dat mannen en vrouwen 'anders' reageren op stress, en dat die verschillende reacties elk hun eigen problemen en ziektes met zich mee kunnen brengen. Mannen reageren doorgaans met een acute, heftige stressreactie. Dit kan leiden tot agressie en hoge bloeddruk.

Het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen vermindert aan de ene kant de stressreactie, maar zorgt er helaas ook voor dat ze langer aanhoudt. Vrouwen lopen hierdoor weer meer kans op depressies.


Ontspannen

Ben je eenmaal gestresst, zorg dan voor voldoende ontspanning. Pak je rust, ga mediteren, maak een boswandeling, doe de dingen die jou het beste helpen om te ontspannen. Wat ik zelf erg mooi vind, is ontspannen via je ademhaling. Door heel bewust langzamer en dieper te ademen, denkt je lichaam dat het gevaar geweken is en stop of vermindert daarom met de aanmaak van adrenaline en cortisol. Hoe mooi is dat?

Boeken over stress:

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *