Tijd een schaars goed – doen wat jij belangrijk vindt

Weet jij ook regelmatig niet meer waar je de je tijd vandaan moet halen om alles wat je wilt doen voor elkaar te krijgen? Dan heb ik nu enkele tips voor je om beter met je tijd om te gaan.

Schaarse tijd

Tijd is in onze maatschappij steeds schaarser. Je moet van alles en je wilt van alles. Sta jij er wel eens bij stil of alles waar je zo druk mee bent ook wel belangrijk is voor jou? Steven Covey heeft een mooi modelletje ontwikkeld waarbij je iedere activiteit indeelt in of het dringend is en of het belangrijk is.

Dringend of belangrijk

Dringend houdt in dat onze onmiddellijke aandacht is vereist. Een telefoon die gaat is dringend, de meeste mensen kunnen deze niet negeren. Of iets belangrijk is heeft te maken met resultaten. Als iets belangrijk is draagt het bij aan je persoonlijke doelstellingen. Op dringende zaken reageer je, voor belangrijke zaken in echter initiatief vereist. Wanneer je je doelstellingen niet helder hebt, ben je vaker geneigd om veel aandacht te geven aan de dringende zaken.

Persoonlijke doelstellingen

Wat heb jij voor persoonlijke doelstellingen in je leven, wat vindt jij belangrijk? Wees je meer bewust van of iets wat je aan het doen bent of wilt doen, belangrijk is. Maak op basis daarvan ook weer keuzes in welke taken je wel of niet oppakt. Ook hier geldt dat het bereiken van je doelstellingen initiatief vereist. Er is dus meer voor nodig dan alleen reageren op alle dringende dingen (van anderen) die op je pad komen. Wanneer je je eigen plan trekt, wordt je gelukkiger, doordat je bezig bent met wat voor jou belangrijk is.

Oefening: wat is voor jou belangrijk

Zoek een rustig plekje, pak een vel papier en schrijf eens op wat jij belangrijk vindt in jouw leven. Dat kunnen bepaalde mensen zijn, bepaalde activiteiten of iets dat je voor jezelf wilt creëren. Maak er eens een mooi lijstje van. Zodra je je meer bewust bent van de dingen of mensen die voor jou belangrijk zijn, kun je de schaarse tijd die je hebt, bewust daaraan besteden. Je geniet zo meer van het leven, want je bent bezig met de mensen en dingen die jou energie geven.

Boeken over time management:

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *