Uniek zijn

Waarom heb ik me altijd zo geschaamd voor mezelf? Waarom dacht ik altijd dat ik nergens echt goed in was? Waarom dacht ik dat mijn getrokken ogen lelijk waren? Waarom dacht ik dat ik niets zinnigs te melden had? Waarom dacht ik dat slank mooier was dan mollig? Dat een zongebruinde huid sexyer was dan een blanke huid?  Waarom kon ik niet inzien dat ik, dik of dun, met of zonder rimpels, met of zonder dikke kont, goed ben zoals ik ben?


De mening van die ander

En ik besef dat ik me altijd, waarschijnlijk net als jij, veel te veel heb aangetrokken van wat anderen van mij vonden. Dat ik de mening van die ander veel te vaak voor waar heb aangenomen. De mening van die ander belangrijker vond dan die van mezelf. Veel te weinig heb ik me afgevraagd of die ander de ‘waarheid’ wel sprak.

En vandaag kies ik ervoor om niet meer te luisteren naar mensen die wat op mijn uiterlijk aan te merken hebben. Ik wend me af van de mensen voor wie het bekritiseren van een ander een deel van hunzelf is geworden. Ik wil juist precies het tegenovergestelde vertegenwoordigen.


Het besef!

Maar hoe kan ik het keren? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mezelf bescherm voor deze ‘negatieve’ meningen? En bam, daar is het besef! Het besef dat ik zelf moet stoppen met mezelf te bekritiseren. Waarom zou ik mijn eigen ‘zijn’ afwijzen? Waarom zou ik bang moeten zijn om ouder te worden? Waarom zou ik er uit moeten zien als al die mooie dames in die hippe vrouwenbladen? Waarom zou ik succesvoller moeten zijn dan dat ik ben? Waarom zou ik moeten kunnen zingen als ik in andere dingen veel beter ben? Waarom eigenlijk? Van wie eigenlijk? Waarom zou ik niet goed zijn zoals ik nu ben?


Uniek mooi

En ik denk dat ik wel weet waar het bij mij allemaal vandaan komt. Het is mede door onze samenleving dat ik zo kritisch naar mezelf ben gaan kijken. Wij zijn zo bedreven in het nastreven van het door de media bedachte schoonheidsideaal, dat we vergeten zijn dat we allemaal allang voldoen aan een veel belangrijker schoonheidsideaal, namelijk ons 'unieke zijn'. We zouden eigenlijk moeten leren opnieuw naar onszelf te kijken. In de spiegel opnieuw naar onszelf leren kijken zonder (negatief) oordeel. Kijken in onze eigen ogen om onze ziel te zien. De schoonheid van onze ziel te zien. En dan betoverd te worden door de schoonheid van onze ziel . De unieke schoonheid van onze ziel! Als we dat eens zouden leren, hoe mooi zou de wereld er dan uitzien?


Oproep aan de wereld!

Laten we stoppen met elkaar op een negatieve manier te beoordelen! Laten we stoppen met elkaar, maar vooral onszelf, te bekritiseren! Laten we gewoon zijn wie we zijn, ieder op zijn of haar eigen unieke manier. Laten we elkaar juist complimentjes maken over de schoonheid die de ander uitstraalt. Laten we elkaar positieve opmerkingen geven over hoe die ander jou inspireert of motiveert en stimuleert. Let maar eens op wat er gebeurt als we dat gaan doen! En let maar eens op wat er om je heen gebeurt als je dat blijft doen en anderen inspireert het ook te doen. De zon gaat schijnen. De storm gaat liggen. De wolken drijven voorbij. De knopjes van de bloemen komen uit. Het gras wordt groener. De bomen beginnen te lachen. En let dan maar eens op wat er in jezelf gebeurt en voel de betovering van jouw eigen lach op jouw gezicht!

Boeken over jezelf zijn:

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Misschien vind je dit ook leuk:


2 Reacties

  1. Rosa Olaerts schreef:

    Een heel mooi boek hierover is het volgende: Stephen Joseph. Authenticiteit. Uitgeverij Lev, 2016. ISBN 978-94-005-0795-1, 288 blz, 19,99 euro.
    Echt de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *