Verschillende vormen van liefde – Oefening: neem je relaties onder de loep

Ben je ook opgegroeid met het idee dat een romantische relatie in al je behoeften zal voorzien? Dat je trouwt en daarna nog lang en gelukkig leeft? Veel mensen hebben allerlei romantische beelden op het huwelijk geplakt en verwachten dat de partner een soort superman of –vrouw is, die al hun verlangens vervult.


Verschillende vormen van liefde

Er bestaan verschillende vormen van liefde. Zoals liefde tussen ouders en kind, liefde tussen partners, vriendschappen, eigen liefde en universele liefde. Ieder vorm beantwoordt aan andere behoeften. Dit kan per relatie verschillen. De oude Grieken hadden 6 verschillende woorden voor liefde. Zo hadden ze bijvoorbeeld de speelse liefde, hieronder valt bij ons de verliefdheid en kenden zij volwassenliefde, waarmee zij meer het houden van bedoelden. Zij maakten dus al onderscheid in verschillende vormen.


Geniet van de verschillende relaties

Wanneer je de verschillende behoeften aan liefde en genegenheid door meerdere relaties vervult, ben je meer in balans. Je bent niet afhankelijk van de liefde van één persoon en bent daardoor meer in staat om een relatie in het juiste perspectief te zien. Laten we afstappen van het idee dat slechts één persoon of één relatie onze totale behoefte aan genegenheid kan vervullen.

Geniet van een intense vriendschapsrelatie, voer diepe gesprekken met een collega, houd van je familie, ga mee in het spel en verwondering van jonge kinderen.

Laten we ook afstappen van het conventionele idee van het huwelijk. Wat bepaalt uiteindelijk een goede relatie? Gaat het niet om de band die je je met elkaar hebt? Dat je elkaar onvoorwaardelijk kunt accepteren zoals je bent? Dat je elkaar niet wilt veranderen, maar elkaar neemt zoals je bent?


Wat is een relatie nu eigenlijk?

Daphne Rose Kingma definieert een relatie als volgt: “de manier waarop we elkaar beïnvloeden, door de kracht van onze nabijheid en de energie van ons bewustzijn.” Dit geldt dus voor ieder type relatie. Wanneer je naar een vreemde glimlacht, heb je al een relatie met elkaar, want je hebt de ander met jouw vriendelijkheid beïnvloed. Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal met elkaar verbonden zijn en dat alles wat je doet effect heeft op andere mensen en je omgeving. Dus laten we elkaar vriendelijk en respectvol behandelen.


Oefening: Neem je relaties eens onder de loep

Ga er eens even rustig voor zitten en neem je relaties eens onder de loep.

  • Maak een lijstje van de verschillende relaties die je hebt.
  • Zet daarachter wat voor behoefte die relatie voor jou vervult. Wat haal jij uit de specifieke band met die ene persoon?
  • Wees dankbaar dat je meerdere mensen in je leven hebt, die allemaal in een andere behoefte voorzien.
  • Laat hen ook weten waarom je zo blij bent dat je hen in je leven hebt. Stuur een kaartje, laat een briefje achter op de keukentafel, of stop een liefdevolle attentie in het lunchtrommeltje van je kind. Je kunt het natuurlijk ook gewoon tegen hen zeggen, bel op of stuur een appje.

Zo verspreid je de liefde en maak je de band sterker.


Boeken over liefde & relaties:

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *