Vitaliteit via de adem

De meeste mensen kennen wel ademhalingsoefeningen om te ontspannen. Er bestaan echter ook manieren van ademhaling die je energie geven. Door via onderstaande oefeningen bewust te ademen, krijg je meer zuurstof binnen dan anders. Iedere cel in je lichaam wordt daardoor vitaler. Je lichaam is gelijk meer alert. Erg handig voor momenten waarop je wat extra concentratie nodig hebt, of op dagen dat je je gewoon net even iets minder fit voelt.

Afwisselend ademen (Nadi shodhana)

Deze oefening werkt goed wanneer je je wilt concentreren of extra energie nodig hebt. Doe deze oefening niet vlak voor het slapen.


Oefening: Deze ademhaling brengt rust en balans en harmoniseert de rechter-en linkerhersenhelft. Begin in een gemakkelijke meditatieve houding, houd je rechterduim over het rechterneusgat en adem diep in door het linkerneusgat . Sluit op het hoogtepunt van inademing, je linkerneusgat met je ringvinger, adem uit door het rechterneusgat. Ga verder in dit patroon, inademen door het rechterneusgat, afsluiten van het rechter rechterneusgat met je rechterduim, en uitademen door het linkerneusgat.


Verlichtende ademhaling (Kapalabhati)

Deze oefening is goed om wakker te worden en om je lichaam op te warmen. Het voelt als een kopje espresso. Ben je er klaar voor om je dag opgewekt te beginnen? Doe dan de onderstaande oefening.


Oefening: Deze oefening begint met een lange langzame inademing, gevolgd door een snelle, krachtige uitademing vanuit de onderbuik. Wanneer je gewend bent aan deze in- en uitademing, voer dan het tempo wat op naar om de 1 à-2 seconden. Blijf wel door je neus ademen. Doe deze ademhaling maximaal 10 keer achter elkaar.


Boeken over vitaliteit via de adem:

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *