Vriendschap is goed voor je gezondheid

Hoeveel echte vrienden heb jij? Echte vrienden met wie je belangrijke dingen kunt delen? Vriendschap is niet alleen goed voor je geestelijke gezondheid, maar ook voor je fysieke gezondheid.

Tegenwoordig doen verschillende wetenschappers onderzoek naar de effecten van vriendschap. Hieronder een overzichtje wat vriendschap voor je kan betekenen.


Vriendschap zorgt voor een langere levensverwachting

Het blijkt dat het hebben van sterke sociale relaties ervoor zorgt dat je langer leeft. Het effect van sterke vriendschappen blijkt zelfs net zo groot te zijn, als wanneer je zou stoppen met roken.

De onderzoekers denken dat het effect van vriendschap op je gezondheid te maken heeft met het verwerken van stress door je lichaam. Wanneer je je geïsoleerd voelt, levert dat chronische stress op, wat z’n weerslag heeft in je lichaam.


Vriendschap maakt je gezonder

Dezelfde groep onderzoekers heeft ook gemeten hoe hoog de bloeddruk is, de BMI, de taille-omtrek en het niveau van C - reactief proteïne, dat de ontstekingswaarde in je bloed weergeeft.  Het blijkt dat mensen met minder sociale banden, op slechtere waarden uitkomen dan mensen met veel sociale relaties.  Zo bleek bijvoorbeeld bij ouderen, dat mensen met weinig sociale contacten een twee keer zo hoog risico hebben op hoge bloeddruk. Dit effect is hoger dan het effect dat bijvoorbeeld diabetes heeft op een hoge bloeddruk.


Vriendschap zorgt voor een scherpe geest

Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat gevoelens van eenzaamheid het risico op dementie verhogen. Het ging hierbij om een subjectieve beleving van eenzaamheid en niet zo zeer of men wel of geen vrienden had. Je kunt je ook eenzaam voelen, terwijl je een hoop goede vrienden hebt.


Vriendschap helpt je door moeilijke tijden

Wanneer je moeilijke tijden doormaakt, zoals bijvoorbeeld een scheiding, een ernstige ziekte, verlies van een baan of de dood van een geliefde, is het fijn wanneer je terug kunt vallen op je vrienden. Mensen die je steunen en er gewoon voor je zijn. Die je verhaal aanhoren en je een dikke knuffel geven. Of je praktisch ondersteunen door voor je te koken of je te helpen met het vinden van een nieuwe baan of huis. Mensen die je helpen de dingen te verwerken en je leven weer op de rit te krijgen.


Vriendschap bevordert verandering

Goede vrienden moedigen je aan om gezonde gewoontes te kweken. Ze tikken je op de vingers wanneer je bijvoorbeeld te veel alcohol drinkt of nooit sport. Ze maken je bewust van jouw keuzes op je gezondheid, omdat ze het beste voor je willen.


Koester je goede vrienden

Laat je goede vrienden eens merken hoe fijn je het vindt dat ze er voor je zijn. Bedank ze eens voor hun vriendschap of vertel ze simpelweg dat je blij bent dat ze in je leven zijn. Koester ze op een manier die bij jou en jullie vriendschap past.


Boeken over vriendschap

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

2 Reacties

  1. Anneke schreef:

    Klopt zeker! Ben blij met onze vriendschap Carla!
    Big hug,
    Anneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *