Weet je wel hoe krachtig je bent?

Het antwoord daarop is vaak ‘nee’. Je weet niet hoe krachtig je bent. En dat is niet zo gek want het is je niet geleerd. En sterker nog, het wordt je vaak afgeleerd.

Het begint allemaal al in je vroegste jeugd. Je ouders vertellen je wat je allemaal niet mag. En, laten we wel zijn, dat is aan de ene kant natuurlijk heel goed. Het zorgt ervoor dat je geen gekke dingen doet en zo is je veiligheid gewaarborgd. En je leert zo ook direct wat de regels van de maatschappij zijn, wel zo handig!


Onderdrukte levenskracht

Het wordt echter wat anders als je ouders je levenskracht proberen te onderdrukken. Als jij een blij en enthousiast kind bent en je ouders zeggen steeds tegen je dat je stil moet zijn. Of, als je graag zingt en danst, je ouders vinden dat je er niet zo goed in bent en je er beter mee kunt stoppen. Je hebt op dat moment weinig keus en dus pas je je aan. Dat heeft echter vaak heel vergaande consequenties. Wat er kan gebeuren is dat je je zo hebt aangepast, dat je geen idee meer hebt wat jij zelf nu eigenlijk wilt en wat voor jou belangrijk is. Of, je staat voor de keuze om een vervolgopleiding te kiezen en je wilt heel graag naar een dansopleiding omdat je dat als kind zo leuk vond. Maar dan hoor je in je achterhoofd de stemmen van je ouders die vonden dat je er niet zo goed in was. En dus ga je een opleiding doen die garandeert dat je een baan vindt en je toekomst verzekerd is. Ook weer op advies van je omgeving. Maar garanties bestaan niet. En jij blijkt na verloop van tijd heel erg ongelukkig te zijn met deze keus. Wat een gemiste kansen allemaal.


Boor je innerlijke kracht weer aan

Ik zie het om me heen en bij mij is het ook zo gegaan. Je hebt je lang aangepast aan de waarden en normen en verwachtingen van anderen en van de maatschappij. Maar dan gaat het knellen. Je voelt je diep ongelukkig, je krijgt een burn-out, je wordt depressief. Je snapt niet waarom je je zo voelt want je hebt het toch allemaal zo goed voor elkaar?! Dan ga je jezelf op je kop geven want waarom ben je zo ontevreden? Wat ondankbaar! Kijk eens wat ik heb en anderen niet….En zo hobbel je nog een tijdje door. Maar er verandert niets en in het ergste geval wordt de situatie alleen maar erger.


Kies voor jezelf

Maar wat nu dan? Want ik kan toch niet zomaar gaan kiezen voor mezelf? En wat als ik dan mijn baan kwijt raak of mijn relatie stuk loopt? Mijn punt is het volgende: ik wil dat je heel goed beseft dat jij je eigen omstandigheden creëert. Je bent geen willoos slachtoffer van de omstandigheden. Alles is het gevolg van keuzes die jij hebt gemaakt, bewust of onbewust. Ook is het zo dat jij niet op aarde bent gekomen om aan de verwachtingen van anderen te voldoen maar jij bent op aarde gekomen om jezelf te ervaren. Wil je dansen? Dans. Wil je zingen? Zing alsjeblieft! Je had altijd al graag willen reizen? Waarom doe je dat dan niet? Wil je liever ondernemer zijn dan iedere dag naar je baas te moeten? Ja? En wat doe je met die wens?


Begin klein

Begin klein. Neem zangles, ga bij een koor. Start je onderneming naast je baan en kijk rustig of dit is wat je wilt en of het levensvatbaar is. Jij bent verantwoordelijk voor jouw geluk. Niemand anders. En een keus die jij vanuit jouw hart maakt voor jezelf is nooit in het nadeel van een ander. Dat lijkt misschien zo in het begin, maar het is niet zo. Je zult zien dat het resultaat heeft als jij het anders gaat doen in jouw leven. En dat is niet alleen voor jou maar ook voor je omgeving fijn. Egoïstisch? Nee dus!


Volg je hart

Ik geef je toestemming om je hart te volgen en te gaan doen wat jij wilt en wat voor jou belangrijk is. Je hebt mijn toestemming uiteraard niet nodig, maar je hebt dit steuntje even nodig want je vindt het toch moeilijk. Doe het, het maakt je een gelukkiger mens en dat zal je weerspiegelt zien in jouw leven. Neem dat maar van mij aan want ik maak het dagelijks mee. Ik ben een heel ander mens geworden. Ik doe wat voor mij belangrijk is, het stroomt weer in mijn leven, ik weet dat ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen omstandigheden en dat ik deze zelf creëer. Ik heb het roer van mijn leven stevig in handen genomen en dat gun ik jou ook.

Boeken over innerlijke kracht

Misschien vind je dit ook leuk:


1 Reactie

  1. A M.M. Crabbe schreef:

    Ik creëer mijn eigen omstandigheden !
    Bedankt om te delen !

    Lieve groet,
    Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *