Werkgeluk

Je brengt veel tijd door op je werk en daarom is werkgeluk een belangrijk onderdeel van hoe je je voelt. Samen met sociaal psycholoog en geluksexpert Michiel Hobbelt wil ik graag het werkgeluk in Nederland bevorderen. Met ons unieke model: de 5 pijlers van geluk en de door ons ontwikkelde Werkgelukindex kunnen we het werkgeluk in organisaties en van individuen meten en er gericht op trainen en coachen.


5 pijlers van geluk

Bij werkgeluk spelen een 5 factoren een grote rol, die ook allemaal weer invloed hebben op elkaar. De 5 pijlers die wij gedefinieerd hebben zijn:

  • Autonomie

  • Zingeving

  • Relaties

  • Vitaliteit

  • Persoonlijke groei

Wil je meer weten over de 5 pijlers van geluk of het meten van werkgeluk? Ga dan naar De Gelukcentrale.


Vrijheid

Voor mijzelf zit mijn werkgeluk als zelfstandig ondernemer vooral in de vrijheid die ik ervaar. Het lekker zelf kunnen bepalen wat je doet en wanneer je het doet. In ons model valt dat onder Autonomie. Zelf de mensen kiezen met wie je wilt samenwerken en mijn eigen tijd indelen. Wanneer ik laat heb gewerkt de vorige dag, gewoon ervoor kiezen even geen wekker te zetten en uit te slapen. Ik merk dat ik daardoor ook weer frisser en energieker ben in mijn werk. Natuurlijk is het wanneer je in loondienst bent iets lastiger om geen wekker te zetten. Maar ook in loondienst kun je vaak met je baas wel wat flexibiliteit afspreken in je werktijden, of misschien een dagje thuiswerken.


Relaties

Het hebben van goede en hechte relaties is ook erg belangrijk voor geluk. En dat geldt uiteraard niet alleen voor werkgeluk. Wanneer je veel steun ervaart, zowel op je werk als in je privé leven, zul je minder snel burn out raken. Investeer dus in hechte relaties, help eens een collega, ook wanneer je weinig tijd hebt. Maak eens een complimentje of gewoon een kletspraatje bij de koffieautomaat. Je zult merken dat het hebben van een goed netwerk binnen het bedrijf waar je werkt, je werkplezier verhoogt.


Eigen invloed op geluk

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je zelf tussen de 40 en 50% invloed hebt op je geluksgevoel. Gewoon door je gedrag. Hoe mooi is dat? Wil je zelf aan de slag met je eigen geluksgevoel? Dat kan met onze online cursus: Ontspannen gelukkig leven. Wil je weten hoe het gesteld is met het werkgeluk in jouw bedrijf of wil je gelijk gericht trainen op werkgeluk? Neem dan contact met ons!

Waarin ervaar jij werkgeluk? Laat het ons hieronder weten.

Meer leren over geluk?

Ga nu zelf aan de slag met onze eCursus: ontspannen GELUKKIG LEVEN. Je leert gemakkelijk in jouw tempo en in je eigen omgeving wat je zelf kunt doen om je gelukkiger te voelen.

De eCursus bestaat uit 11 lessen met oefeningen, filmpjes, mp3's en theorie. Je wordt meegenomen in de wereld van compassie, dankbaarheid, optimisme, coping, zingeving en nog veel meer. Allemaal aspecten waarmee je zelf je geluksgevoel beïnvloeden kunt . Lees meer >>

Leer meer over geluk >>

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *