Wie ben ik – tips om jezelf te zijn

Veel mensen worstelen met de vraag wie ze zijn. Het gaat hierbij om de kern van wie je bent, je essentie. Afgelopen week hoorde ik iemand zeggen: “Wie je bent, staat niet vast. Het is vloeibaar en door je persoonlijke groei steeds anders. Het gaat erom wie je bent op dit moment!” Dat vond ik zo mooi.


Jezelf zijn in beweging en groei

Iedereen heeft wel een beeld van zichzelf. Vaak gaat het dan om de rol die je vervult in relatie tot anderen of de maatschappij. Ik ben moeder, ik ben stratenmaker, ik ben echtgenoot van…. Maar dat zijn slechts delen van jezelf en veel van die rollen die je vervult, veranderen ook gedurende je leven. Voor mij gaat het er ook heel erg om dat je je niet identificeert met deze rollen. Je bent meer dan dat, maar wat is dat dan precies?


Wie ben ik in essentie?

Door persoonlijke groei laat je oude pijn of overtuigingen los, waardoor je dichter bij je kern komt, bij je ziel. Voor mij is je essentie je wezenlijke zelf. Het woord essentie is ook afgeleid van het latijn: essentia, van esse, zijn. Wie je diep van binnen in wezen bent, is volgens mij pure liefde en licht. Iedereen heeft zijn eigen lichtsterkte en -kleur. Ik geloof erin dat wij wanneer we allemaal ons pure licht laten schijnen, we allen te samen een heel mooi helder wit licht geven.


Tot je kern komen

Maar hoe kom je nou tot die kern van puur licht, jouw essentiële zelf? Kijk wat voor verdriet, angst, boosheid of overtuigingen jou in de weg zit. Vaak is dit pijn die in je jeugd is opgelopen, omdat je niet helemaal jezelf kon zijn. In je opvoeding en op school leer je hoe je je moet gedragen en lang niet altijd hoe jij het diep van binnen zou willen. Hierdoor raak je af van je kern, en plaats je overtuigingen en emoties tussen je pure licht en hoe je je uiteindelijk gedraagt.


Oude emoties opruimen

Om tot de kern te komen is het daarom belangrijk om te kijken hoe je deze oude emoties die iedere keer opnieuw weer worden getriggerd los kunt laten. Voor mij is één van de belangrijkste dingen hierin dat je de oude pijn gaat doorvoelen. Dat je afpelt, waardoor je deze emotie hebt en gaat voelen waar de emotie is ontstaan. Op het moment dat je dat helder hebt, kun je hem doorvoelen en loslaten. Je zult merken dat je doordoor weer een stukje dichter bij je essentie bent. Met de oefening in dit artikel geef je meer ruimte aan je emoties: Gastvrijheid voor je emoties - met oefening.


Overtuigingen loslaten

Ook doe je tijdens je leven een heleboel denkbeelden en overtuigingen op. Over hoe iets hoort, hoe iets werkt of hoe je je moet gedragen. Deze denkbeelden neem je als kind voor waar aan. Het worden jouw denkbeelden door de ervaringen die je in je leven hebt opgedaan. Ook hierbij is het belangrijk dat je de overtuigingen die je hebt gaat onderzoeken. Zijn deze denkbeelden van mijzelf, past het bij wie ik ben op dit moment? Zo niet, laat het dan los.
Meer tips om je overtuigingen los te laten vind je in het artikel: Laat je overtuigingen los – 3 manieren


Voelen wie je bent

Tot slot is het volgens mij erg belangrijk dat je altijd gaat voelen of iets goed voelt voor jou. Diep van binnen weet je namelijk wie je bent. Voel dus of iets bij je past of niet. Hoe voelt het voor jou?

Boeken over jezelf zijn

Misschien vind je dit ook leuk:


2 Reacties

  1. Liset schreef:

    Ik ben al lid van uw nieuwsbrief maar heb niet het e book gekregen en dat ik toch wel heel graag willen hebben om ermee aan de slag te gaan, is dit nog mogelijk??? Ik zou er heel blij van worden als het nog mogelijk is. Groet |Liset

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *