Yoga – hype of manier van leven?

Yoga, wie doet het niet? Yogascholen schieten als paddenstoelen uit de grond en heel bekend Nederland stapt op de yogamat. Maar hoe zit dat nu met yoga? Is er sprake van een hype, net als de bakfiets en biologisch eten, of is het wel degelijk een manier van leven?


Oorsprong van yoga

Ondanks de hedendaagse populariteit, heeft yoga haar oorsprong al z’n vijfduizend jaar geleden in India. De eerste Yogi’s observeerden de natuur waaruit zij effectieve houdingen overnamen om de gezondheid van de mens te verbeteren. Zo bestudeerden zij bijvoorbeeld de kat, die zich strekt om lusteloosheid en stijfheid te verdrijven. Dit werd overgenomen in de Kathouding die de ruggengraat soepel houdt. Ook bekeken ze de ademhaling van dieren, aan de hand waarvan ze oefeningen ontwikkelden om het lichaam te helpen giftige stoffen te verwijderen.

Deze yogi’s, die hun leven aan yoga wijdden, maakten yoga tot een manier van leven. Het oudste archeologische bewijs dat zij aan yoga deden, dateert van ongeveer 3000 c Chr. In de Indusvallei zijn zegels opgegraven die figuren laten zien in houdingen die vandaag de dag nog deel uitmaken van yoga.


Yoga zorgt voor balans

Als yoga al eeuwen bestaat, waarom is het dan juist nu zo populair? Het feit dat yoga de laatste jaren regelmatig voorkomt in de media en dat veel beroemdheden aan yoga doen helpt bij de populariteit. Toch lijkt de belangrijkste reden dat yoga zo populair is, dat het tegenwicht biedt aan de drukte, snelheid en gejaagdheid van ons dagelijks leven. Om gezond en in balans te blijven is het nodig om in plaats van steeds maar bezig te zijn, af en toe de rust op te zoeken en contact te maken met de stilte in jezelf. Yoga helpt daarbij.


Effecten van yoga

Uit wetenschappelijke studies blijkt dat yoga een positieve bijdrage kan leveren aan onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.Door regelmatig yoga te beoefenen ontsaat meer evenwicht. Lichaam en geest profiteren van de rustmomenten en kunnen herstellen. In de yogales worden in een rustig tempo houdingen geoefend. De aandacht verplaatst zich hierdoor geleidelijk van de buitenwereld naar het lichaam en het innerlijk. Dit proces van het verplaatsen van de aandacht zorgt voor meer rust in jezelf. Door de oefeningen leer je bewust te voelen waar spanning is in het lichaam en oefen je in het loslaten ervan.


Yoga in je dagelijks leven

Voor het beoefenen van yoga is een ritje naar de yogastudio geen vereiste. Je kunt yoga ook heel goed in het dagelijks leven toepassen. Enkele tips om yoga in je leven te integreren:

  • Let op je houding. Voel regelmatig even hoe je erbij zit. Zit je comfortabel? Recht je rug. Voel of je energie goed door kan stromen.

  • Bekijk je ademhaling. Door dieper en langzamer te ademen kun je heel bewust rust in je lichaam en geest brengen. Adem dus even heel bewust voordat je een iets gaat doen waar je tegenop ziet, of wat je emotioneel raakt.

  • Beoefen compassie. Bekijk de wereld vanuit een compassievolle houding. Het zorgt voor medemenselijkheid.

Op deze manier maak je van het wachten in de rij bij de kassa een oefening. Verbind je via je navel, open je hart en wortel via je benen alsof je in de bergpositie (tadasana) staat op je yogamat. Geeft een stressvolle vergadering je de kans om de verbinding te verdiepen via je ademhaling. Of maak je van de drukte in het verkeer een mogelijkheid om je compassie naar anderen te oefenen. Stel je voor dat je medeweggenoten ook een lange vermoeiende dag achter de rug hebben.


Liefdevolle aandacht

Yoga is niet alleen handig bij het verminderen van stress, maar ook om positieve gevoelens te benadrukken. Wees bijvoorbeeld eens meer aanwezig en attent in het bijzijn van je vrienden of geliefden. Geef hen je volle aandacht. Of stop liefde in je eten wanneer je aan het koken bent. Heb aandacht voor alle smaken, maar ook voor de energie van waar het eten vandaan komt.


Aandacht voor yoga

Na duizenden jaren geschiedenis is yoga nog springlevend. Nederland is gezegend met twee yogatijdschriften, een groeiende aandacht voor yoga in de pers en de opkomst van allerlei specialisaties voor bijzondere doelgroepen zoals kinderyoga en yogatherapie. Yoga is voldoende flexibel gebleken om mee te gaan met de tijd.

Als je het mij vraagt, is yoga wel een blijvertje. Samen met mindfulness & compassie is het voor veel mensen een levenshouding aan het worden.

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Misschien vind je dit ook leuk:


1 Reactie

  1. Anja Linschoten schreef:

    Wat een mooi artikel om te lezen..prettig leesbaar taalgebruik en zeker niet ” zweverig “.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *